Oedeemtherapie

​Hebt u een dikke arm of een dik been, dan kan uw specialist u doorverwijzen voor oedeemtherapie. Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam ten gevolge van een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem. Dit kan optreden door een operatie waarbij de oksel- of liesklieren zijn verwijderd of na bestraling. Het kan zich uiten in een gespannen, vermoeid, pijnlijk of tintelend gevoel en/of toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Behandeling
Na een eerste gesprek wordt in overleg met u de behandeling vastgesteld. Deze kan bestaan uit: voorlichting, manuele lymfedrainage, oefentherapie, lymftaping en zwachtelen. Over het algemeen wordt de behandeling 1 tot 2 x per week gedurende een aantal maanden door een gespecialiseerde fysio-/oedeemtherapeut uitgevoerd.

Doelen
  • Verkrijgen van informatie
  • Verminderen van de omvang van het lichaamsdeel
  • Verminderen van de gevoelsklachten
  • Verbeteren van de beweeglijkheid
Effect
Manuele lymfedrainage en lymfetaping zijn gericht op stimulering van de afvoer van lymfevocht en het bevorderen van de functie van niet-aangedane lymfevaten of -knopen.

Hoe kunt u deelnemen?
Met de machtiging voor oedeemtherapie die u heeft gekregen van de specialist  kunt u zich aanmelden bij de afdeling Fysiotherapie.

Vragen?
Vergoeding hangt af van hoe u verzekerd bent; u kunt hiervoor contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Houd u rekening met een eigen bijdrage. Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen.

 

 

 

Fysiotherapiehttp://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/fysiotherapieFysiotherapieFysiotherapie houdt zich bezig met het fysiek​ functioneren van de mens. De fysiotherapeut onderzoekt en behandelt u als u klachten heeft bij uw houding of wanneer u beweegt.

 

 

Hoornhttp://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.