Login als professional

Login of wachtwoord vergeten?

Nog geen account?

Alles over nieuwe accounts

DEXA-onderzoek (botdichtheidmeting)

In de loop van het leven neemt bij iedereen de botdichtheid af. Dit proces verloopt sneller bij vrouwen dan bij mannen. De belangrijkste factoren die dit proces kunnen beïnvloeden zijn: uw eetgewoontes, lichaamsbeweging, roken, vrouwelijke hormonen, het gebruik van medicijnen (bijvoorbeeld corticosteroïden) en bepaalde ziekten of aandoeningen. Met een DEXA onderzoek kunnen we de botdichtheid bepalen. Zo kunnen we zien of er sprake is van meer dan normale botontkalking.

Het onderzoek
Voordat het onderzoek begint, wordt u gewogen en wordt uw lengte gemeten. Uw lengte en gewicht zijn nodig voor het beoordelen van de resultaten van het onderzoek.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een onderzoekstafel. Een scanner beweegt boven uw lichaam en zendt straling uit. De computer registreert de gegevens en berekent de botmassa. Zo kan de arts een beeld krijgen van de dichtheid van het bot.

Tijdens de meting moet u zo stil mogelijk blijven liggen.Er wordt op twee plaatsen van het lichaam een meting gedaan. Eerst de lendenwervels (het onderste deel van de ruggenwervels), vervolgens één van de heupen. Bij patiënten onder de 16 jaar wordt een meting van het hele lichaam gedaan.

Rugmeting
Voor de metingen van uw lendenwervels krijgt u een hoog blok onder uw knieën, zodat uw rug plat komt te liggen. De scanner wordt dan ingesteld op de juiste plaats. Gedurende een paar minuten beweegt de scanner boven uw lichaam ter hoogte van de lendenwervels.

Heupmeting
Om de botmassa van uw heupen te kunnen meten, krijgt u een blok tussen de enkels om de benen te spreiden. De voeten worden met behulp van klittenband vastgelegd, zodat de heupen in de juiste stand liggen. De scanner beweegt weer boven uw lichaam en doet metingen van uw heupen.

Als de metingen zijn gedaan, kunt u de afdeling verlaten.

Veelgestelde vragen over het DEXA-onderzoek


 • Is het onderzoek pijnlijk?
  Het onderzoek is niet pijnlijk.

 • Hoe lang duurt het onderzoek?
  De totale duur van dit onderzoek is ongeveer 15 minuten.

 • Wat gebeurt er na het onderzoek?
  Na het onderzoek hoeft u niet meer te wachten. U kunt op eigen gelegenheid naar huis gaan.

 • Van wie krijg ik de uitslag?
  Van uw behandelend arts krijgt u de uitslag.

 • Zijn er risico’s/ bijwerkingen?
  Er zijn geen bijwerkingen.

 • Wat betekent DEXA?
  DEXA is de afkorting van Dual Energy X-ray Absorptiometry. 'X-ray' betekent röntgen, een DEXA onderzoek is dus een soort röntgenonderzoek.