Na de operatie

Na de operatie brengen de anesthesioloog en de anesthesiemedewerker u naar de uitslaapkamer, ook wel verkoeverkamer of recovery genoemd, dat is een aparte ruimte vlakbij de operatiekamer. Gespecialiseerde verpleegkundigen zien erop toe dat u rustig bijkomt van de operatie. Ook hier bent u aangesloten op de bewakingsapparatuur.

Als u na de operatie extra zuurstoftoediening nodig heeft, wordt daarvoor een neusslangetje of een masker aangebracht. Soms loopt er een slangetje door uw neus om uw maag te ontlasten. Zaken als misselijkheidsbestrijding, adequate pijnstilling, het bestrijden van rillerigheid en corrigeren van te koude lichaamstemperatuur worden op de recovery geregeld. Uw bloeddruk, ademhaling en wonddrainproductie worden gecontroleerd en zijn akkoord bevonden voordat u terug gaat naar de afdeling.

Terug naar de afdeling of langere intensieve zorg
Zodra u voldoende wakker bent uit de narcose, of de ruggenprik voldoende is uitgewerkt gaat u terug naar de afdeling. Bij de zogenaamde plexusanesthesie van de arm of het been hoeft u niet op de recovery te blijven totdat deze uitgewerkt is.

Het kan ook zijn dat u nog enige tijd op een speciale bewakingsafdeling moet blijven, omdat de aard van de operatie een wat langere intensieve zorg noodzakelijk maakt. U gaat dan naar de intensive care (IC). Zowel op de intensive care als op de verpleegafdeling kunt u bezoek ontvangen.

Naar huis
Als u nog dezelfde dag naar huis mag, zorg er dan voor dat u door een volwassene begeleid wordt en dat u niet alleen thuis bent.

Regel vervoer per taxi of eigen auto, maar rijd niet zelf de eerste 24 uur na de operatie. Doe het thuis de eerste 24 uur na de operatie rustig aan. Bestuur geen machines. Neem geen belangrijke beslissingen. Eet en drinkt licht verteerbare voedingsmiddelen.

Het is heel gewoon dat u zich na een operatie nog een tijdlang niet fit voelt. Dat ligt niet alleen aan de anesthesie, maar aan de ingrijpende gebeurtenis die iedere operatie nu eenmaal is. Het lichaam moet zich in zijn eigen tempo herstellen. Dat heeft zijn tijd nodig.

Vragen?
Na een operatie kunt u vragen hebben over het verloop van de anesthesie, soms ervaart u klachten waarvan u de mening bent toegedaan dat ze in verband staan met de anesthesie. U kunt gedurende werkdagen tussen 8.30 en 16.00 uur , of via uw behandelend specialist, een afspraak maken op de pre-operatieve polikliniek. In een persoonlijk gesprek met een anesthesioloog kunt u uw vragen of opmerkingen kenbaar maken. ​

 

 

Pijnbestrijding na de operatiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00155-NL.pdfPijnbestrijding na de operatie

 

 

Anesthesie en operatiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/anesthesie-en-operatieAnesthesie en operatieDe afdeling Anesthesie en operatie houdt zich bezig met verdoving bij operaties en ingrepen. De afdeling is onderverdeeld in de poli preoperatief en de anesthesie in de operatiekamers.

Mobile Menu
Zoeken.