Hartkatheterisatie

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​De hartkatheterisatieafdeling bevindt zich op de vierde verdieping van het Westfriesgasthuis. Hier worden per jaar 900 hartkatheterisaties en 100 pacemakers/Reveal® implantaties uitgevoerd. Op de afdeling werken op het gebied van patiëntenzorg vijf medewerkers, die allemaal gespecialiseerd verpleegkundigen/hartfunctielaboranten zijn.

Een geplande hartkatheterisatie of pacemakerimplantatie kan zowel klinisch als poliklinisch behandeld worden.

Catheterisatiekamer.jpg 

Procedure
De hartkatheterisatie wordt uitgevoerd om informatie te krijgen over de toestand van de kransslagaderen, de pompfunctie van het hart en het functioneren van de hartkleppen. De afdeling heeft een onderzoek/behandelruimte, uitgerust met moderne digitale röntgen-, meet- en registratieapparatuur.
 
Hartkatheterisaties worden of via de liesslagader of via de polsslagader gedaan. ​In het Westfriesgasthuis hebben wij de voorkeur om de hartcatheterisatie via de pols te doen. Daarmee hebt u na het onderzoek minder beperkingen. Na plaatselijke verdoving van de pols of de lies wordt de betreffende slagader aangeprikt en via die slagader wordt een speciale voorgevormde katheter naar het hart opgevoerd. De linker- en de rechterkransslagader (die de hartspier van bloed voorzien) kunnen in beeld worden gebracht d.m.v. inspuiting met een klein hoeveelheid contrastmiddel.
 
Op de röntgenfilm kan de cardioloog dan zien of er sprake is van een vernauwing op één of meerdere plaatsen in de kransslagaderen. Indien nodig zal de cardioloog ook een röntgenfilm maken van de linkerhartkamer en/of van de grote lichaamsslagader (de aorta).

Voor een opname van de linkerhartkamer of de grote lichaamsslagader wordt er meer contrastmiddel gebruikt. Dat geeft aanleiding tot een kortdurende ‘warmtegolf’ en aandrang om te plassen.

Naar aanleiding van alle onderzoeksgegevens bespreekt de behandelend cardioloog met u en uw familie wat de beste behandeling is.

Patiënten die een hartcatheterisatie hebben ondergaan mogen in principe dezelfde dag nog naar huis, tenzij de cardioloog in overleg met u anders beslist.

Onderwijs
De hartkatheterisatieafdeling van het Westfriesgasthuis vervult ook een belangrijke rol in het onderwijs. De afdeling is een stageplaats voor VWO-leerlingen, leerlingen in opleiding tot gespecialiseerd verpleegkundige (CCU, IC, anesthesie), röntgenlaboranten en voor artsen in opleiding tot cardioloog.

In samenwerking met de katheterproducent worden er regelmatig workshops georganiseerd om cardiologen uit andere ziekenhuizen te leren de hartkatheterisatie via de polsslagader uit te voeren.

 

 

Hartkatheterisatiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00177-NL.pdfHartkatheterisatie

 

 

Cardiologiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/cardiologieCardiologieBij Cardiologie krijgt u hulp bij alle klachten die te maken hebben met uw hart en bloedvaten. Ons team doet onderzoek, behandelt en helpt u bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.

 

 

dhr. dr. P.F.M.M. van Bergenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.dr.P.F.M.M.vanBergen.aspxdhr. dr. P.F.M.M. van Bergen
dhr. P. Dekkershttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.P.Dekkers.aspxdhr. P. Dekkers
dhr. C.L. Janushttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.C.L.Janus.aspxdhr. C.L. Janus
dhr. H.A. van de Klippehttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.H.A.vandeKlippe.aspxdhr. H.A. van de Klippe

 

 

Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.