Duizeligheid

Duizeligheid is een veel voorkomende klacht. Er zijn veel oorzaken mogelijk. Een fysiotherapeutische behandeling is bij twee vormen zinvol: Draaiduizeligheid en Uitval of ontregeling van het evenwichtsorgaan.

Draaiduizeligheid
Mensen met 'Benigne Paroxismale Positieafhankelijke Draaiduizeligheid' (BPPD) hebben last van heftige, aanvalsgewijze, kortdurende duizeligheidsklachten (meestal korter dan één minuut). De duizeligheidsklachten komen voor bij bewegen, zoals overeindkomen of bukken, en kunnen gepaard gaan met misselijkheid. Dat is een goedaardige aandoening. Bij 20 tot 30% vindt spontane genezing binnen enkele weken plaats en bij 85% binnen drie maanden. De aandoening komt vaker voor na het 50e levensjaar en vaker bij vrouwen dan bij mannen. De klachten worden veroorzaakt door oorsteentjes die losraken en in de kanalen van het evenwichtsorgaan terechtkomen. Lang niet altijd is daar een oorzaak voor aan te wijzen, maar in de meeste gevallen treedt BPPD op na een hoofdtrauma, na een operatie of na langdurige bedrust. Deze specifieke vorm van duizeligheid kan worden aangetoond door middel van een vraaggesprek en de zogenoemde 'kiepproef'. Meestal treden er typische oogbewegingen op.

De behandeling van BPPD bestaat uit het uitvoeren van een bepaalde manoeuvre, die heel even de duizeligheidsklachten opwekt. Sommigen voelen zich die dag nog wat ‘wiebelig’. Eventueel krijgt u uitleg hoe u de manoeuvre zelf kunt uitvoeren bij terugkomst van de klachten.
 
Uitval of ontregeling van het evenwichtsorgaan
Een zenuwontsteking van het evenwichtsorgaan (neuritis vestibularis) geeft, door uitval van het evenwichtsorgaan, plotseling duizeligheidsklachten. Dit ontstaat meestal na een virusinfectie. In het begin voelt men zich ziek (misselijk, braken) en heeft men valneigingen. Na de eerste week knapt men meestal wat op, maar daarna kan men last hebben van duizeligheid, instabiliteit en een verminderde belastbaarheid. In deze periode kan vestibulaire training zinvol zijn om het herstel te bevorderen of ter compensatie. 

Een gespecialiseerde fysiotherapeut voert de behandeling uit. De training duurt een paar maanden, met een steeds minder behandelingen. U zult zelf dagelijks moeten trainen. Daarbij worden de klachten juist opgewekt. Een deel van de patiënten herstelt volledig, sommigen houden klachten van instabiliteit.

Hoe kunt u deelnemen?
Met de machtiging voor fysiotherapie die u heeft gekregen van de specialist kunt u zich aanmelden bij de afdeling Fysiotherapie. Maar ook zonder verwijzing kunt u zich aanmelden.

Vragen?​
Vergoeding hangt af van hoe u verzekerd bent; u kunt hiervoor contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Houdt u rekening met een eigen bijdrage. Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen.

 

 

Fysiotherapiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/fysiotherapieFysiotherapieFysiotherapie houdt zich bezig met het fysiek​ functioneren van de mens. De fysiotherapeut onderzoekt en behandelt u als u klachten heeft bij uw houding of wanneer u beweegt.

 

 

Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.