Snel op de been (nieuwe heup of knie)

U wordt opgenomen op de afdeling Orthopedie voor een operatie aan uw heup of knie. Bij artrose of slijtage is het kraakbeen in het gewricht verminderd van kwaliteit. Het gevolg hiervan is dat u pijn heeft en minder goed kunt bewegen. De behandeling verloopt volgens het ‘Snel op de been’-programma. Dat wil zeggen dat u een of twee dagen na de operatie weer naar huis kunt.

Behandeling
Vóór de operatie is er een voorlichtingsmiddag over het programma ‘Snel op de been’. De fysiotherapie start de dag van de operatie. De fysiotherapeut begeleidt u met uit bed komen. Bij het lopen gebruikt u dan een loopwagen (Walker). De dag na de operatie wordt de fysiotherapie uitgebreid. De therapeut komt meestal 2 keer per dag met u oefenen tijdens de opname. De fysiotherapeut beoordeelt welk loophulpmiddel voor u het meest geschikt is (rollator, krukken of looprek). U krijgt oefeningen om het gewricht weer goed te kunnen bewegen en de spierkracht te verbeteren. Ook besteden we aandacht aan transfers van bed naar stoel, veilig opstaan en gaan zitten, nemen van opstapjes en indien noodzakelijk traplopen. Uw looppatroon wordt beoordeeld en de fysiotherapeut geeft advies om zo optimaal mogelijk te functioneren tijdens alle activiteiten.

Doelen
  • Zelfstandig en veilig functioneren met het loophulpmiddel
  • Beweeglijker maken van het geopereerde gewricht
  • Verbeteren van spierkracht en spierfunctie
  • Verbeteren van het looppatroon
  • Zo snel mogelijk weer veilig kunnen functioneren in uw thuissituatie

Nabehandeling
Na ontslag uit het ziekenhuis gaat u door met fysiotherapie in een praktijk in uw woonomgeving. U krijgt een overdracht mee van uw behandelend fysiotherapeut. In de loop van de herstelperiode na de operatie zult u merken dat uw pijnklachten verminderen, u makkelijker kunt bewegen, meer kunt lopen. Dat leidt allemaal tot een beter functioneren dan voor de operatie. De fysiotherapeut die u begeleidt na ontslag zal u advies geven over het afbouwen van het loophulpmiddel.
 

​​​​

 

 

 

Fysiotherapiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/fysiotherapieFysiotherapieFysiotherapie houdt zich bezig met het fysiek​ functioneren van de mens. De fysiotherapeut onderzoekt en behandelt u als u klachten heeft bij uw houding of wanneer u beweegt.
Orthopediehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/orthopedieOrthopedieBij Orthopedie krijgt u hulp bij alle klachten die te maken hebben met bewegen. Deze problemen worden vaak veroorzaakt door botten, gewrichten, spieren, pezen of banden.

 

 

Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.