Acute verwardheid (delier)


​​Wat zijn de verschijnselen van een delier/acuut optredende verwardheid 
De patiënt is anders dan anders. Niet zo helder als normaal. Het lijkt alsof de dingen langs hem heen gaan in een soort dromerigheid. Hij kan onrustig zijn en het is moeilijk een gesprek te voeren. Hij begrijpt niet wat er gezegd wordt en denkt op sommige momenten op een andere plaats te zijn. Korte tijd nadat hem iets is verteld, is hij het alweer vergeten. 

De patiënt met een delier kan de werkelijkheid anders ervaren. Hij ziet of hoort dingen die er niet zijn, bijvoorbeeld beestjes of stemmen, geluiden (hallucinatie). Voor de patiënt zijn de beestjes of stemmen er echt, dus probeer het hem niet uit zijn hoofd te praten. Dit ontstaat meestal tegen de avond. 

Hoe ontstaat een delier/acute verwardheid 
Een delier ontstaat meestal als gevolg van een lichamelijke ziekte. Bijvoorbeeld ziekten aan hart of longen, ontstekingen en stoornissen in de stofwisseling of hormonen, grote operaties. Ook kan een ongeluk(hersenschudding), medicijngebruik (bijvoorbeeld tegen de pijn), stress, angst of te weinig slaap bijdragen aan het ontstaan van een delier. 
Patiënten die ouder zijn dan 60 jaar hebben een verhoogd risico om acuut verward te raken. Het is een tijdelijke toestand! Als de lichamelijke situatie verbetert neemt de verwardheid af.​

Wat kan de familie, vriend(in) of kennis doen?
  • Zeg wie u bent en waarom u komt. Herhaal dit zo nodig.
  • Vertel de patiënt, indien mogelijk, dat hij ziek is en in het ziekenhuis ligt.
  • Spreek rustig en in korte, duidelijke zinnen. Stel eenvoudige vragen. Bijvoorbeeld ‘Heeft u lekker geslapen’ en niet ‘Heeft u lekker geslapen of heeft u lang wakker gelegen’.
  • Bezoek is erg belangrijk maar teveel personen of een te lange bezoektijd in een keer werkt vermoeiend en verwarrend.
  • Ga als u met meerdere personen op bezoek komt zo veel mogelijk aan een kant van het bed of de stoel zitten zodat de patiënt zich op een punt kan richten.
  • Let erop dat de patiënt zijn bril en/of gehoorapparaat gebruikt.
  • Het is beter voor de patiënt als u niet meegaat in ‘vreemde’ waanideeën of met de dingen die de patiënt ziet of hoort maar die er niet zijn. Probeer de patiënt niet tegen te spreken maar maak wel duidelijk dat uw waarneming anders is. Maak er geen ruzie over. Praat met de patiënt over bestaande personen en gebeurtenissen.
  • Probeer de patiënt te betrekken bij het hier en nu door de krant mee te nemen en er stukjes uit voor te lezen.​
Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij de verpleegkundige van de afdeling waar uw familielid verblijft.
NB. Patiënten die eenmaal een delier hebben doorgemaakt maken grote kans op herhaling hiervan bij ziekte. Licht uw arts hierover in.​​


 

 

Acuut optredende verwardheid/delierhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00358-NL.pdfAcuut optredende verwardheid/delier

 

 

Geriatriehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/geriatrieGeriatrieAls u ouder wordt kunt u te maken krijgen met problemen met uw gezondheid. Dat is waar Geriatrie zich mee bezig houdt: ziekten en problemen die ontstaan doordat u ouder wordt.

 

 

mw. J.O. Daalhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.J.O.Daal.aspxmw. J.O. Daal
mw. G.J. Hemmeshttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/Mw.G.Hemmes.aspxmw. G.J. Hemmes
dhr. J.S. Schuijtemakerhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.J.S.Schuijtemaker.aspxdhr. J.S. Schuijtemaker
mw. P.C.M. Sinnige-Orijhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.P.C.M.SinnigeOrij.aspxmw. P.C.M. Sinnige-Orij

 

 

Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.