Depressie of somberheid

Ouderen maken in hun leven vaak ernstige gebeurtenissen mee zoals het verlies van een partner, een kind of achteruitgang van de eigen gezondheid. Ook kunnen zij zich eenzaam voelen. Gebeurtenissen als deze beïnvloeden de kwaliteit van leven, het welbevinden en het vermogen tot zelfstandig functioneren. Somberheid kan een reactie zijn op zo’n gebeurtenis.
 
Een depressie is een psychiatrisch ziektebeeld dat bij ouderen regelmatig voorkomt  (10%).  Het is vaak een van de klachten waar ouderen mee te kampen hebben. De geriater bekijkt per persoon of depressie inderdaad aan de orde is​.
  • Het kan zich uiten op de volgende wijze.
  • Nergens zin in of belangstelling voor.
  • Continu somber zijn.
  • Zonneschijn of goede berichten: niets lijkt te helpen.
  • Gebrek aan energie, elke activiteit kost veel moeite.
  • Het lukt niet om er zelf uit te komen.
Onderzoek
De symptomen worden onderzocht met behulp van de GDS (geriatrische depressieschaal). Dit is een lijst met 15 vragen over hoe de persoon zich de laatste week heeft gevoeld. Daarnaast kijkt de geriater in gesprek met de persoon naar de presentatie en de reacties. Soms is ook een gesprek met de partner of kind van belang om de diagnose te kunnen stellen.

Behandeling
De behandeling kan bestaan uit begeleiding door een professional bijvoorbeeld een sociaal psychiatrisch verpleegkundige van de GGZ en medicatie (antidepressivum). Daarnaast kunnen adviezen over structuur aanbrengen in het dagelijks leven, het ontplooien van activiteiten samen met anderen, zoals wandelen en dagopvang onderdeel zijn van de behandeling.

​​

 

 

Geriatriehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/geriatrieGeriatrieAls u ouder wordt kunt u te maken krijgen met problemen met uw gezondheid. Dat is waar Geriatrie zich mee bezig houdt: ziekten en problemen die ontstaan doordat u ouder wordt.

 

 

mw. J.O. Daalhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.J.O.Daal.aspxmw. J.O. Daal
mw. G.J. Hemmeshttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/Mw.G.Hemmes.aspxmw. G.J. Hemmes
dhr. J.S. Schuijtemakerhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.J.S.Schuijtemaker.aspxdhr. J.S. Schuijtemaker
mw. P.C.M. Sinnige-Orijhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.P.C.M.SinnigeOrij.aspxmw. P.C.M. Sinnige-Orij

 

 

Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.