Gips en gipsbehandelingen

​Onbeweeglijkheid is een van de voorwaarden voor een goede genezing van een botbreuk. Als de gipsmeester ervoor kiest om een botbreuk met gips te behandelen zijn er verschillende keuzes. Je kunt gebruikmaken van rigide gipsen zoals mineraalgips of polyester gips. Deze soorten gips laten geen beweging toe. Je kunt ook semi-rigide gipsen gebruiken zoals softcast. Dit soort gips laat enige beweging toe en wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt bij de behandeling van enkelbandletsels.

Als u een botbreuk hebt wordt u meestal eerst op de Spoedeisende Hulp gezien. Hier krijgt u om de breuk te stabiliseren een minerale gipsspalk om de breuk heen. Ook krijgt u hier uitleg over hoe u met de breuk moet omgaan. Als er zich een complicatie voordoet, moet u zich ook weer bij de Spoedeisende Hulp melden.

 
Ongeveer een week tot tien dagen nadat u op de Spoedeisende Hulp bent geweest, wordt u gezien op de gipskamer. Daar wordt het gips zonodig gewisseld. De gipsmeesters zullen het oude gips verwijderen en vervangen voor een nieuwe kunststof, meestal polyester of glasfiber met kunsthars. Ook wordt het gips nu volledig om de arm of het been gewikkeld. Dat kan nu, omdat de zwelling die met de botbreuk gepaard ging is afgenomen. Soms wordt er na de wissel van het gips een röntgenfoto gemaakt om te zien of de botbreuk nog een goede stand heeft. Maar meestal is dat niet nodig.

 
gipskamerruimte.jpg
 

 

 

Gipskamerhttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/gipskamerGipskamerOp de gipskamer komen alle patiënten die problemen hebben aan het 'steun- en bewegingsapparaat'. Dat is alles wat te maken heeft met botten, spieren, pezen en gewrichten, gewrichtsbanden en zogenaamde kapsels.

 

 

Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

 "Compliment voor de hulp"

Aan de gipsverbandmeesters van het Westfries geven wij mijn vrouw en ondergetekende een compliment voor de hulp die wij hebben gehad.

Fam. Corbeek
Mobile Menu
Zoeken.