Gipsbehandelingen voor kinderen

​Botbreuken​
Kinderen zijn actief en ondernemend en komen in hun jonge leven regelmatig in gevaarlijke situaties terecht. De kans dat zij een bot breken is groot. Bij kinderen is er vrijwel altijd sprake van een ‘twijgbreuk’, ook wel de greenstick fractuur. Dit komt door de elasticiteit van kinderbotten en kan je vergelijken met een jonge twijg van een boom; als je die breekt zie je de binnenkant stuk gaan terwijl de buitenzijde van de twijg intact blijft. Deze breuken bij kinderen genezen over het algemeen zeer snel en zij geven zelf meestal aan als het bot weer sterk genoeg is en de gewrichten weer soepel genoeg zijn. Dan gebruiken ze dat lichaamsdeel vanzelf weer.
 
Naast breuken kunnen kinderen voor de volgende zaken ook op de gipskamer terecht komen. 
- Heupdysplasie
- Klompvoetjes
 
Heupdysplasie
Dit is de meest voorkomende aangeboren afwijking in Europa en wordt veroorzaakt door een, meestal aangeboren, onvoldoende ontwikkeling van het heupgewricht. De basis van de behandeling bestaat uit het spreiden van de benen om de heupkop optimaal in de heupkom te positioneren. Dit gebeurt op de volgende manier:

Tractie
Uw kind wordt opgenomen op de kinderafdeling De beentjes van de baby worden met touwen, die verticaal weglopen, met behulp van een katrolmechanisme met gewichten verbonden. De benen worden in een haakse hoek met het lichaam gehouden. Het kind ligt op de rug en het lichaam wordt in deze positie gefixeerd. De verkorte spieren van het heupgewricht worden door de gewichten voorzichtig opgerekt. Met regelmatige tussenpozen worden de katrollen uit elkaar bewogen. Hierdoor worden de benen steeds meer van elkaar gespreid. Deze behandeling kan 6 dagen tot 2 weken in beslag nemen. De behandeling is over het algemeen pijnloos. De verzorging van de baby wordt er echter wel door bemoeilijkt. Als is vastgesteld dat de heupkop weer in de kom is gebracht, volgt ongeveer 2 à 3 maanden een nabehandeling met een gipsbroek.
 
Gipsbroek
Een gipsbroek volgt meestal op de tractie. Het gips zorgt ervoor dat de door de tractie weer juist geplaatste heupkop in de heupkomonbeweeglijk wordt gemaakt. De gipsbroek wordt onder volledige narcose van het kind aangebracht. Het dragen van de gipsbroek duurt zes weken tot drie maanden, waarbij meestal het gips, vanwege de groei van de baby, een of meerdere keren wordt vervangen. De grootste uitdaging van een gipsbroek is de hygiëne: het voorkomen van het ophopen van ontlasting en urine onder het gips. Normale luiers kunnen niet worden gebruikt zonder deze aan te passen en vaak is het verstandig een ‘inlegluier’ onder de buitenste luier aan te brengen om de gipsbroek zo schoon mogelijk te houden. Tijdens deze periode moet de bloedcirculatie goed worden gecontroleerd. Rode, opgezwollen voetjes zijn een aanleiding spreidbroek.jpgcontact op te nemen. Een ander risico van de behandeling is het ontstaan van drukplekken. Een gipsbroek kan ook worden toegepast bij kinderen wanneer zij een gebroken dijbeen hebben. Alleen wordt dan maar één been in het gips gezet.

Spreidbroekje
Na de gipsbehandeling volgt uit eindelijk nog behandeling met spreidbroekje om de verkregen stand zonder gips te behouden. Dat broekje is afneembaar. Uw arts zal u hierover infomeren.
Klompvoetjes
Een klompvoetje is een aangeboren afwijking, die bij 1 op de 800 pasgeborenen voorkomt. Dit kan bij twee voetjes voorkomen, maar enkele klompvoetjes komen ook voor. Klompvoetjes komen bij jongens twee keer zo vaak voor als bij meisjes. In het Westfriesgasthuis worden geen behandeling voor klompvoeten uitgevoerd. Daarvoor wordt u doorgestuurd naar het VUmc. Lees meer op klompvoet.nl
 
 

 

 

Gipskamerhttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/gipskamerGipskamerOp de gipskamer komen alle patiënten die problemen hebben aan het 'steun- en bewegingsapparaat'. Dat is alles wat te maken heeft met botten, spieren, pezen en gewrichten, gewrichtsbanden en zogenaamde kapsels.

 

 

Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

 "Goede en snelle behandeling"

Graag wil ik jullie bedanken voor de goede en snelle medische behandeling van mijn zoon Wouter. Binnengebracht met de ambulance (toppers) en heel goed en snel zijn pols gezet.
Lieve verpleegkundigen en artsen. Dank jullie wel.

Rene Kadijk
Ouderkerk aan de Amstel

Mobile Menu
Zoeken.