Onderzoeken

De hieronder beschreven onderzoeken kunnen door de arts aangevraagd worden. Het zijn hulpmiddelen om te bepalen welk letsel u precies heeft. Er zijn verschillende soorten:
 
Röntgenfoto
Een röntgenfoto kan voor of na de gipswissel plaatsvinden. Er worden op de gipskamer bij botbreuken niet altijd röntgenfoto’s gemaakt. Dat bepaalt de arts.
 
MRI of CT-onderzoek
Op de gipskamer wordt door een arts een röntgenfoto, MRI scan of een CT-scan afgesproken voor een patiënt indien dit nodig is voor de behandeling. Bepaalde breuken zijn niet goed te beoordelen op een röntgenfoto. Als dit het geval is, vraagt een arts een MRI- of CT-scan aan.
 
Botontkalking
Patiënten die ouder zijn dan vijftig jaar die een pols, heup, bovenarm, been of wervel hebben gebroken na een relatief klein ongelukje, worden gescreend op osteoporose (botontkalking) om de kans op volgende botbreuken te verkleinen. De kans op botontkalking is bij deze leeftijdscategorie heel groot. Na de Spoedeisende Hulp krijgt u via de polikliniek Geriatrie een oproep voor een vrijwillige screening. Dat betekent dat er een röntgenfoto van wervels, heup en onderarm gemaakt kan worden als u na een (relatief klein) ongeluk bovengenoemde botbreuken heeft opgelopen. Als na onderzoek blijkt dat er sprake is van botontkalking of als het kalkgehalte verminderd is, zal er naar aanleiding van de uitslagen eventuele behandelingsmogelijkheden met u besproken worden. Wij brengen uw huisarts daarvan op de hoogte. Verder krijgt u daar voorlichting over risicofactoren van botontkalking en wat u kunt doen om dat te voorkomen. Ook aan ‘vallen’ wordt aandacht besteed. Het kan zijn dat u verwezen wordt naar de valpoli voor verder onderzoek of behandeling. Lees meer over het osteoporosespreekuur
 
 

 

 

 

 

Gipskamerhttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/gipskamerGipskamerOp de gipskamer komen alle patiënten die problemen hebben aan het 'steun- en bewegingsapparaat'. Dat is alles wat te maken heeft met botten, spieren, pezen en gewrichten, gewrichtsbanden en zogenaamde kapsels.
Medische beeldvorminghttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/medischebeeldvormingMedische beeldvormingOp deze afdeling voeren we onderzoeken en een aantal therapieën uit. Verder houdt de afdeling zich bezig met het opsporen van aandoeningen door middel van straling, magnetisme en geluidsgolven.

 

 

Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.