Veelgestelde vragen over gips

​​​​​​Mijn vingers of tenen worden blauw
Een verkleuring van de huid kan ontstaan door een bloeduitstorting die afzakt naar lager gelegen punt, meestal de vinger of tenen. Deze verkleuring verdwijnt in de loop van de tijd vanzelf (kan enige tijd duren). Vingers of tenen kunnen ook blauw verkleuren door een slechte bloedvoorziening.

​Mijn vingers of tenen zijn opgezet
Dit is meestal een direct gevolg van het zwellen in de periode vlak na een letsel of door een verminderde bloeddoorstroming veroorzaakt door het gips. Omdat zwelling na een fractuur bijna altijd optreed wordt er in de acute fase altijd eerst een gips in spalkvorm aangelegd. U kunt het ontstaan van de zwelling deels voorkomen of laten verminderen door het aangedane lichaamsdeel goed hoog te houden en zoveel als mogelijk met de vingers of tenen te bewegen. Wij adviseren u verder geen sieraden te dragen aan het aangedane lichaamsdeel.
 
Ik heb last van drukplekken
Die ontstaan meestal op plaatsen waar het bot aan de oppervlakte ligt (bijv. pols en enkel). U voelt dan een drukkende pijn op die ene plek.
 
Ik heb last van schuurplekken
Die kunnen ontstaan door onafgewerkte scherpe randen aan het gips. Een te lang gips (bijv. bij elleboog of knieholte) of een te los zittend gips.
 
Ik heb last van jeuk
Dit is heel persoonlijk en kan afhankelijk zijn van weersomstandigheden, transpiratie en het soort huid en allergie. Wordt de jeuk heel hevig (tot een branderig gevoel aan toe) en ziet de huid rondom het gips rood, dan kan er sprake zijn van een allergie. Vaak wordt jeuk veroorzaakt door transpiratie. Een manier om dat soort jeuk te bestrijden is het gebruik van een haarföhn. Door met de föhn in lauwe stand rond het gips te blazen verdwijnt het vocht en daarmee ook de jeuk. Ook is er een soort spray voor te verkrijgen. Ga niet met voorwerpen zoals een breinaald in het gips. Daardoor kunnen wonden ontstaan, waardoor de jeuk alleen maar toeneemt of aanleiding geeft tot het ontstaan van een infectie.
 
Mijn spieren en/of gewrichten doen zeer
Dat is vaak het gevolg van de onbeweeglijke stand in het gips. Pezen, spieren en gewrichten zijn gemaakt om te bewegen. Gips werkt dan belemmerend met klachten als gevolg. De vastzittende lichaamsdelen kunt u natuurlijk niet bewegen, maar de overige gewrichten kunt en moet u blijven bewegen om stijfheid te voorkomen. Daarnaast is er zeker de eerste paar dagen tot een week gewoon last van ‘breukpijn’ waartegen u pijnstillers (paracetamol) kunt nemen.
 
Mijn gips is nat geworden
U moet natuurlijk proberen het gips droog te houden. Is het gips een beetje nat, dan laat u het goed drogen. Ook kunt u de föhn gebruiken (op de koude stand) om het gips te drogen. Is het gips doordrenkt, dan kan de huid verweken waardoor problemen kunnen ontstaan zoals schimmelinfectie of wonden.

Mag ik auto​rijden met gips?
Veiligheid staat voorop. Autorijden met gips is niet per definitie verboden, maar is ook niet per definitie toegestaan. Verzekeraars kunnen weigeren om uit te betalen in geval van schade, maar dat hangt af van de omstandigheden. De verantwoordelijkheid ligt sowieso bij de patiënt zelf, net als wanneer u in de auto zou stappen met een zware griep of na een slapeloze nacht. U moet dus zelf inschatten in hoeverre uw gips de rijvaardigheid beïnvloedt. Het advies van de arts is niet meer dan een advies. En het beste advies is dan ook om het gezonde verstand te gebruiken. Als u om wat voor reden dan ook twijfelt aan uw vermogen om veilig auto te rijden, is het beter om voorlopig niet achter het stuur plaats te nemen.

 Klachten of vragen over het gips?

Dan raden wij u aan zo vroeg mogelijk te bellen zodat u dezelfde dag nog langs kunt komen. De gipskamer is telefonisch bereikbaar, bij voorkeur tussen 9.00 en 11.00 uur op 0229 257 257. Buiten kantoortijden kunt u via de centrale contact opnemen met de spoedeisende hulp op 0229 257 257.

Mobile Menu
Zoeken.