Lactatiekundige

Wat is een lactatiekundige?
Een lactatiekundige is opgeleid om moeders te begeleiden die borstvoeding geven in gewone en ook in bijzondere situaties.

Hulp en advies bij borstvoeding
Borstvoeding is natuurlijk, maar gaat niet altijd vanzelf. De meeste ouders zullen weinig problemen ondervinden bij het geven van borstvoeding. Soms zijn er echter omstandigheden, waarbij ondanks hulp en advies vanhulpverleners, problemen ontstaan rondom het geven van borstvoeding.

Moeders hebben teveel of te weinig melk, pijnlijke tepels of hun kindje lijkt niet te willen of te kunnen drinken. Soms zijn er negatieve ervaringen uit het verleden. In zo'n geval kan de lactatiekundige met zijn/haar specialistische kennis hulp bieden. Lactatiekundigen zijn hiervoor opgeleid en kunnen u adviseren en begeleiden bij probleemsituaties rondom de borstvoeding.

U kunt de lactatiekundige van het Westfriesgasthuis inschakelen tijdens uw zwangerschap via de gynaecoloog of klinisch verloskundige. Zij kunnen een consult voor u regelen.
Na uw bevalling, tijdens het verblijf in het ziekenhuis kunt u een beroep doen op een van de lactatiekundigen, ook als uw kindje opgenomen is op de couveuse afdeling of op de afdeling kind & jeugd.

Tijdens de zwangerschap:
- Voorlichting en advies over borstvoeding
- Borstvergroting of verkleining
- Ziekte of handicap bij moeder
- Medicijngebruik bij moeder
- Antenataal kolven
- Negatieve ervaringen bij een eerder borstvoedingsperiode

Als uw kindje geboren is:
- Problemen bij het aanleggen van de baby
- Het weigeren van de borst
- Kolfadvies
- Pijnklachten
- Terugkerende borstontstekingen
- Onvoldoende melkproductie en/of onvoldoende groei van de baby
- Vroeggeboorte
- Ziekte of handicap van moeder of baby

In het centrum voor geboortezorg is van maandag t/m zaterdag een lactatiekundige aanwezig

Mobile Menu
Zoeken.