Hoge bloeddruk in de zwangerschap

Een hoge bloeddruk die het gevolg is van de zwangerschap, wordt zwangerschapshypertensie genoemd. Er is sprake van zwangerschapshypertensie als bij een vrouw die voor de zwangerschap een normale bloeddruk had in de tweede helft van de zwangerschap hoge bloeddruk optreedt.

De oorzaak van zwangerschapshypertensie is onbekend. Waarschijnlijk spelen de aanleg en de ontwikkeling van de placenta in de eerste helft van de zwangerschap een rol. Als er naast de hoge bloeddruk andere afwijkingen zijn zoals eiwit in de urine of stoornissen in de bloedaanmaak of functie van nieren of lever wordt er gesproken over pre-eclampsie of HELLP, aandoeningen die in de volksmond vaak geduid worden als zwangerschapsvergiftiging.

Problemen met de bloeddruk kunnen zowel voor moeder als kind gevaarlijk zijn. Een minder goed functionerende placenta kan tot achterblijvende groei bij het kind leiden, en is dan ook vaak een reden om de bevalling eerder in te leiden.

 

 

Hoge bloeddruk in de zwangerschaphttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00419-NL.pdfHoge bloeddruk in de zwangerschap

 

 

Centrum voor geboortezorghttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/gynaecologie/centrumvoorgeboortezorgCentrum voor geboortezorg​Als je zwanger bent kom je terecht bij het Centrum voor geboortezorg​. Je krijgt daarbij heldere uitleg over onderzoek dat tijdens je zwangerschap wordt verricht, waaronder bloedonderzoek en echoscopie.

 

 

dhr. dr. D. Berkshttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.D.Berks.aspxdhr. dr. D. Berks
mw. J.J. Boomgaardhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/Mw.J.J.Boomgaard.aspxmw. J.J. Boomgaard
mw. J. Klinkerthttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.J.Klinkert.aspxmw. J. Klinkert
mw. K. Rietveldhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.K.Rietveld.aspxmw. K. Rietveld
mw. A. Steenman - de Jongehttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.A.Steenman-dejonge.aspxmw. A. Steenman - de Jonge
mw. W. Wiltenburghttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.W.Wiltenburg.aspxmw. W. Wiltenburg

 

 

Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.