Keizersnede

Bij een keizersnede wordt het kind via de buikwand ter wereld gebracht. De gynaecoloog adviseert een keizersnede als een bevalling via de vagina niet mogelijk is of te grote risico’s met zich meebrengt voor u, uw kind of u beiden.

Sinds 2014 zijn in het Westfriesgasthuis al tientallen vrouwen bevallen via een 'natuurlijke keizersnede': de gentle sectio. Het allergrootste verschil met een gewone keizersnede is dat het kind direct na de geboorte bij de moeder wordt gelegd en daar ook blijft. Ook als de moeder nog helemaal ‘open’ ligt. De moeder ziet haar baby geboren worden door een doorzichtig luikje in het operatiedoek. Na een korte check door de kinderarts, krijgt ze de baby direct bij zich.

“Het kindje wordt door de verpleegkundige bloot op de borst van de moeder gelegd en toegedekt met dekens om afkoeling tegen te gaan,” vertelt dokter Wiltenburg, een van de initiatiefnemers van de gentle sectio. “Dit directe huid-op-huidcontact heeft veel voordelen: de hechting tussen moeder en kind verloopt beter, de borstvoeding komt sneller op gang met minder pijnklachten. Baby’s zijn rustiger met stabielere hartslag, ademhaling en temperatuur en hogere bloedsuikerwaardes.”

Bovendien blijkt uit diverse onderzoeken dat, doordat de moeders hun aandacht bij de baby hebben, er minder pijnbestrijding nodig is en ze minder misselijk zijn. Wiltenburg: “Dat vinden we medisch gezien heel waardevol. Bovendien is het veel minder stressvol en veel gezelliger. De bevalling wordt mooier beleefd, het komt dichter in de buurt bij een gewone bevalling.”

Ook de sfeer in de operatiekamer draagt bij aan het verminderen van stress bij moeder en kind. De operatiekamer is warmer, het licht zachter en er kan muziek worden gedraaid. Een vast team begeleidt vader en moeder tijdens de gehele bevalling.

De ‘gentle sectio’ is vooralsnog alleen mogelijk bij een geplande en ongecompliceerde keizersnede binnen reguliere diensttijden.

 

 

Bevallen na een eerdere keizersnedehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00965-NL.pdfBevallen na een eerdere keizersnede
De gentle sectiohttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00960-NL.pdfDe gentle sectio
Nazorg na een keizersnedehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/Verlos Nazorg na een keizersnede (12).pdfNazorg na een keizersnede

 

 

Centrum voor geboortezorghttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/gynaecologie/centrumvoorgeboortezorgCentrum voor geboortezorg​Als je zwanger bent kom je terecht bij het Centrum voor geboortezorg​. Je krijgt daarbij heldere uitleg over onderzoek dat tijdens je zwangerschap wordt verricht, waaronder bloedonderzoek en echoscopie.
Gynaecologiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/gynaecologieGynaecologieGynaecologie gaat over vrouwenziekten, zwangerschap en bevallingen.

 

 

dhr. dr. D. Berkshttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.D.Berks.aspxdhr. dr. D. Berks
mw. J.J. Boomgaardhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/Mw.J.J.Boomgaard.aspxmw. J.J. Boomgaard
mw. J. Klinkerthttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.J.Klinkert.aspxmw. J. Klinkert
dhr. N.A. Mensing van Charantehttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.N.A.Mensing.aspxdhr. N.A. Mensing van Charante
mw. K. Rietveldhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.K.Rietveld.aspxmw. K. Rietveld
mw. A. Steenman - de Jongehttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.A.Steenman-dejonge.aspxmw. A. Steenman - de Jonge
mw. W. Wiltenburghttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.W.Wiltenburg.aspxmw. W. Wiltenburg

 

 

Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

 Meer informatie

Mobile Menu
Zoeken.