Onderzoeken bij onvruchtbaarheid

Om onvruchtbaarheid te onderzoeken, doen we een aantal onderzoeken met u of uw partner. De volgorde is als volgt:

1. Bloedonderzoek 
We onderzoeken specifiek die hormonen die te maken hebben met zwanger worden.

2. Spermaonderzoek
Er wordt eenmaal spermaonderzoek verricht. Bij twijfel of een niet goede uitslag wordt het onderzoek herhaald. Voor het spermaonderzoek krijgt u een formulier en een speciaal potje mee. Door middel van masturbatie dient u sperma op te wekken (dat mag thuis) en dat op een daarvoor afgesproken tijdstip op het laboratorium in te leveren.

3. Basale-temperatuurkaart
Op een basale-temperatuurkaart (BTC) kunnen we aflezen hoe uw cyclus in elkaar zit; hoe lang die duurt, wanneer de eisprong ongeveer is en na hoeveel tijd na de eisprong de menstruatie begint. Dat geeft vaak veel inzicht in de cyclus en de zogenoemde ‘vruchtbare dagen’. Voor een BTC moet u elke ochtend voordat u opstaat uw temperatuur via de anus meten. Een oorthermometer is niet nauwkeurig genoeg. Als u de temperatuur in een grafiek zet ontstaat er een curve die veel informatie geeft.

4. Huhnertest
Vlak voor de eisprong maakt de baarmoedermond dun slijm, waarmee spermacellen zich makkelijk naar de eileiders laten vervoeren. De Huhnertest is bedoeld om te onderzoeken of spermacellen blijven leven in het slijm. Aan de hand van uw cyclus krijgt u een afspraak voor een specifieke dag. Voorafgaand aan het onderzoek is het belangrijk dat u gemeenschap heeft. Dat moet ten hoogste 24 uur en ten minste 6 uur vóór de test plaatsvinden. Bij het onderzoek wordt met een spuitje of een smalle paktang wat slijm weggehaald. Dat wordt direct bekeken onder de microscoop. De test is positief als er in ieder geval één goed bewegende zaadcel wordt gezien. Als de test negatief is, zal die herhaald worden.

5. Baarmoederfoto
Een baarmoederfoto wordt gemaakt om te kijken of de eileiders doorgankelijk zijn. De afspraak wordt gemaakt voor de eisprong, omdat u zeker niet zwanger mag zijn. Het onderzoek vindt plaats op de röntgenafdeling. De gynaecoloog brengt een speculum in om de baarmoedermond te kunnen zien. Vervolgens wordt via de baarmoedermond een catheter (dun slangetje) in de baarmoederholte ingebracht. Via dit slangetje wordt heel langzaam jodiumhoudend contrastmiddel in de baarmoeder gespoten. Als u allergisch bent voor jodium is het belangrijk dit vooraf te melden. De contrastvloeistof komt door de eileiders in de vrije buikholte. Dit kan geen kwaad; uw lichaam neemt de vloeistof vanzelf op. Een radioloog maakt tijdens het onderzoek foto’s en de gynaecoloog zal de uitslag van het onderzoek direct met u bespreken. Soms verkrampt de baarmoeder tijdens het onderzoek (net als bij een menstruatie). Daarom raden wij aan van tevoren een pijnstiller in te nemen.

6. Kijkoperatie
Dat is een operatie die alleen gedaan wordt als het echt noodzakelijk is en wordt dan apart besproken. Een kijkoperatie wordt gedaan terwijl u onder narcose bent. Dat vereist een opname in het ziekenhuis van één dag. De operatie duurt ongeveer een kwartier. De gynaecoloog brengt via een klein sneetje bij de navel een kijkbuisje in. Via een kleiner sneetje bij het schaambeen wordt een tweede instrument ingebracht. Op die manier kunnen de eileiders en de baarmoeder goed worden bekeken. Of de eileiders open zijn wordt ook nog eens apart getest.

 

 

Basale temperatuurscurvehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00433-NL.pdfBasale temperatuurscurve
De laparoscopische operatiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00417-NL.pdfDe laparoscopische operatie
Endometriosehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00416-NL.pdfEndometriose
Hühner testhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00404-NL.pdfHühner test

Mobile Menu
Zoeken.