Darmonderzoek

Bij dit onderzoek wordt de dikke darm van binnen bekeken met behulp van een buigzame slang, die via de anus wordt ingebracht. Soms worden stukjes weefsel weggenomen. Dit zijn biopten, die worden opgestuurd voor onderzoek onder microscoop. Soms wordt een poliep gevonden en weggebrand tijdens het onderzoek. Het nemen van een biopt of weghalen van een poliep is niet pijnlijk.

Het onderzoek
Voordat het onderzoek begint wordt uw bloeddruk en het zuurstofgehalte in uw bloed gemeten. Dat wordt gedaan door een knijpertje op uw vinger. Het is verstandig om tijdens het onderzoek geen knellende kleding te dragen. We raden een wijd T-shirt met korte mouwen zonder onderbroek aan.

LET OP! U mag geen lippenstift, nagellak, sieraden of piercings dragen en kauwgom moet worden uitgespuugd.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerkant op bed. Via de anus brengt de arts de slang in de endeldarm en de darm. De arts maakt de darm beter zichtbaar door de darmen met lucht te ontplooien. Het inblazen van lucht en het invoeren dan de coloscoop kan pijnlijk of onaangenaam aanvoelen.

De coloscoop wordt meestal tot aan de grens van de dunne darm ingevoerd. In 10% van de gevallen lukt het niet om dat deel van de darm te bereiken. Het kan voorkomen dat er met u een aanvullend röntgenonderzoek wordt gepland om de dunne darm te onderzoeken. Soms neemt de arts met een kleine tang (die door de slang wordt gevoerd) een stukje weefsel voor microscopisch onderzoek.

Tijdens het onderzoek is het mogelijk dat u uw houding moet wisselen. Van de linkerkant naar de rug of rechterkant. Het kan ook voorkomen dat de verpleegkundige op verzoek van de arts druk moet uitoefenen op bepaalde plaatsen van de buik. De buik wordt op deze manier ondersteund. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten en u krijgt geen narcose. U krijgt een kalmeringsmiddel dat er voor zorgt dat u zich beter kunt ontspannen.

LET OP! Het kalmeringsmiddel heeft een remmende werking op de ademhaling en kan complicaties geven bij mensen met chronische hart- en longaandoeningen of bepaalde neurologische ziekten.

 

 

Scopiecentrumhttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/interne-geneeskunde/mdl/scopiecentrumScopiecentrumBij het scopiecentrum verrichten we endoscopieën. Dat zijn onderzoeken waarbij de arts door middel van een flexibele, stuurbare slang (endoscoop) met videocamera in bepaalde delen van het lichaam kijkt. Via deze endoscoop kan een arts instrumenten binnen in het lichaam brengen.

Mobile Menu
Zoeken.