Hemodialyse

​​Wat is hemodialyse?
Hemodialyse is een behandeling waarbij het bloed met een kunstnier gezuiverd wordt. Voor, tijdens en na de hemodialyse behandeling worden de patiënten gecontroleerd en verzorgd door de dialyseverpleegkundigen en leerling-dialyseverpleegkundigen. De afdelingsassistenten ondersteunen de dialyseverpleegkundigen bij de werkzaamheden. De afdeling beschikt over 16 hemodialysestations. Normaal gesproken is de hemodialysebehandeling een poliklinische behandeling.
 
Hoe vaak per week?
De arts zal per patiënt beslissen hoeveel keer per week de dialyses nodig zullen zijn en hoe lang de dialyses per keer zullen duren. Vrijwel alle patiënten komen 3 keer per week 4 uur hemodialyseren.
 
Soorten toegangen
Patiënten die voor hemodialyse-behandeling in aanmerking komen hebben een toegang tot de bloedbaan nodig. Dit kan zijn in de vorm van een shunt. Hiervoor maakt de chirurg tijdens een operatie een verbinding tussen een slagader en een ader zodat de ader zich ontwikkelt om bruikbaar te zijn voor hemodialyse. Ook kan er tijdelijk een toegang tot de bloedbaan aangelegd worden via een catheter die zich in de bloedbaan bevindt.
 
Soort machine
Op de hemodialyse afdeling werken wij met de Gambro AK 200 Ultra S machine.
Voor het aanmaken van dialysaat beschikken we over een Reversed Osmose installatie. Dit apparaat demineraliseert het leidingwater (zuivert het leidingwater van bepaalde zouten) en onthardt het leidingwater.
 
Bezigheden
De afdeling beschikt over iPads die u kunt gebruiken tijdens uw behandeling. U kunt ook een vrijwilliger langs laten komen om een praatje te maken of een spelletje met u te doen. Tijdens de dialyse kunt u bezoek ontvangen.
 
Nachtdialyse
Bij deze vorm van hemodialyse worden patiënten 4 nachten per week gedurende 8 uur gedialyseerd. Dit biedt voordelen zoals stabielere dialyses, minder medicijngebruik, en meer vrijheid overdag. Wij kunnen deze behandeling aan 8 patiënten bieden.

 

 

 

 

dhr. dr. D. Boonhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/d-boon.aspxdhr. dr. D. Boon
mw. E.A.C. Kuinhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/e-a-c-kuin.aspxmw. E.A.C. Kuin
dhr. dr. M.H.M. Raasveldhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/m-h-m-raasveld.aspxdhr. dr. M.H.M. Raasveld
mw. C. Verhoevenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/c-verhoeven.aspxmw. C. Verhoeven

 

 

Niercentrumhttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/interne-geneeskunde/niercentrumNiercentrum​In het Niercentrum behandelen we alle patiënten van wie de nieren niet meer goed werken en die dialyse nodig hebben.

 

 

Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.