Peritoneale dialyse (buikdialyse)

​Op de dialyseafdeling worden ongeveer 30 patiënten begeleid bij peritoneaal dialyse. Dit is een behandeling die de patiënt, normaal gesproken, na een training, zelfstandig thuis uitvoert. De dialyseafdeling heeft twee trainingsruimten voor mensen die getraind of begeleid worden bij de peritoneaal dialyse. De training wordt in de meeste gevallen poliklinisch gedaan waarbij de patiënt ’s ochtends komt en ’s middags weer naar huis gaat. De training duurt ongeveer 5 dagen.  De poliklinische controles van deze patiënten vinden op dinsdagmiddag en vrijdagmorgen plaats. Daarnaast worden patiënten voorbereid op transplantatie.

Wat is peritoneale dialyse
Peritoneale dialyse is een behandeling waarbij met 1,5 tot 2 liter vloeistof in de buikholte het bloed gezuiverd wordt. Deze vloeistof moet regelmatig worden verversd.
 
Verschillende methodes
Er zijn twee methodes voor deze vorm van dialyse. De eerste is CAPD dat staat voor Continue Ambulante Peritoneale Dialyse. Hierbij wordt handmatig vier tot vijf keer per dag de vloeistof verversd. Bij de tweede vorm, APD wat staat voor Automatische Peritoneale Dialyse, wordt de vloeistof door een machine een aantal keren per nacht verversd.
 
Toegang tot de buikholte
Om de vloeistof de buikholte in en uit te kunnen laten lopen is een catheter (slangetje) nodig dat operatief in de buikholte wordt ingebracht.
 
Training
Om deze behandeling te kunnen uitvoeren worden patiënten individueel getraind op de afdeling Peritoneale Dialyse.
 
Soort machine en vloeistof
Voor de APD-behandeling wordt gebruik gemaakt van het APD-toestel van Baxter. Ook de voor APD en CAPD gebruikte vloeistoffen worden geleverd door de firma Baxter

 

 

dhr. dr. D. Boonhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/d-boon.aspxdhr. dr. D. Boon
mw. E.A.C. Kuinhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/e-a-c-kuin.aspxmw. E.A.C. Kuin
dhr. dr. M.H.M. Raasveldhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/m-h-m-raasveld.aspxdhr. dr. M.H.M. Raasveld
mw. C. Verhoevenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/c-verhoeven.aspxmw. C. Verhoeven

 

 

Niercentrumhttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/interne-geneeskunde/niercentrumNiercentrum​In het Niercentrum behandelen we alle patiënten van wie de nieren niet meer goed werken en die dialyse nodig hebben.

 

 

Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.