Gehooronderzoek 0-4 jaar

Bij kinderen jonger dan vier jaar levert een audiogram gemaakt met een koptelefoon zelden een betrouwbaar resultaat op. Door geluiden links of rechts te laten horen, kan worden geobserveerd of een kind reageert. Een hoofdbeweging, een oogknippertje, een armpje dat elke keer wat beweegt, het even ophouden met sabbelen op een speen: het zijn reacties die kunnen betekenen dat het kind iets heeft gehoord. Wanneer het kind bij het horen van een geluid direct reageert door te kijken waar het geluid vandaan komt, wordt het kind beloond door een tekenfilmfragmentje. Wanneer het kind doorheeft dat het beloond wordt als het op geluiden reageert, kan een behoorlijk betrouwbare gehoortest worden afgenomen.


Het vereist veel ervaring van de onderzoeker om de reacties goed te interpreteren, maar dan kan het ook een redelijk goed beeld opleveren van de gehoorfunctie.

Aanvullend kan een oto-akoestische emissies (OAE) meting worden gedaan. Bij een normaal werkend oor worden er kleine geluidssignaaltjes (emissies) opgewekt door het binnenoor, die meetbaar zijn met gevoelige apparatuur in de gehoorgang. Worden deze emissies bij een jong kind gemeten, dan is het vrijwel zeker dat het kind een goed gehoor heeft. Worden ze niet gevonden, dan betekent het niet automatisch dat er sprake is van gehoorverlies.

Een tympanogram geeft de KNO-arts een indruk van de werking van het middenoor. Bij deze meting wordt een dopje aan een slangetje in de gehoorgang geplaatst, waarmee de gehoorgang luchtdicht wordt afgesloten. Tijdens het onderzoek hoort uw kind een zachte bromtoon. Bij een goed functionerend middenoor beweegt het trommelvlies bij het aanbrengen van luchtdrukveranderingen. Deze beweeglijkheid wordt vastgelegd in een curve. Bij kleine kinderen zit er nogal eens vocht achter het trommelvlies en dan reageert het trommelvlies slecht of niet op deze luchtdrukveranderingen.

Tympanogram bij een goed werkend middenoor

 

 

Paedo-audiometrie bij zeer jonge kinderenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/KNO - Paedo audiometrie bij zeer jonge kinderen.pdfPaedo-audiometrie bij zeer jonge kinderen

 

 

Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO)https://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/keel-neus-en-oorheelkundeKeel-, neus- en oorheelkunde (KNO)​Op de poli Keel-, Neus- en O​orheelkunde (KNO) kunt u terecht voor alle klachten die te maken hebben met uw keel, neus, oren en hals.

Mobile Menu
Zoeken.