Gehooronderzoek bij kinderen vanaf 4 jaar

Bij een gehooronderzoek (audiometrie) wordt via een koptelefoon het gehoor van een kind (vanaf ongeveer 4 jaar) gemeten. Met een audiogram kan het gehoor met dat van normaal horenden worden vergeleken. Het onderzoek is niet hinderlijk of pijnlijk.

Bij kinderen vanaf ± vier jaar wordt een toonaudiogram afgenomen met behulp van een spelletje. Daar wordt een blokkendoos (vandaar de naam: blokkentest) of een toverdoos voor gebruikt. Het kind krijgt een koptelefoon op het hoofd en wacht gespannen tot er een piep klinkt: dan mag er een blokje in de doos gedaan worden of een blok op de blokkentoren gezet worden. Welk materiaal ook gebruikt wordt, kinderen vinden het leuk om ietste mogen doen als er een piepje klinkt. Op deze wijze is het onderzochte kind meer gemotiveerd om geconcentreerd aan de test deel te nemen. Een ervaren audiometrist kan op deze manier een betrouwbaar beeld van het gehoor van uw kind meten.

Aanvullend wordt vaak een tympanogram gemaakt, dit geeft de KNO-arts een indruk van de werking van het middenoor. Bij deze meting wordt een dopje aan een slangetje in de gehoorgang geplaatst, waarmee de gehoorgang luchtdicht wordt afgesloten. Tijdens het onderzoek hoort uw kind een zachte bromtoon. Bij een goed functionerend middenoor beweegt het trommelvlies bij het aanbrengen van luchtdrukveranderingen. Deze beweeglijkheid wordt vastgelegd in een curve. Bij kleine kinderen zit er nogal eens vocht achter het trommelvlies en dan reageert het trommelvlies slecht of niet op deze luchtdrukveranderingen.

 

Tympanogram bij een goed werkend middenoor

 

 

Audiometrie bij kinderen vanaf ca 4 jaarhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/KNO - Audiometrie bij kinderen vanaf ca 4 jaar.pdfAudiometrie bij kinderen vanaf ca 4 jaar

 

 

Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO)https://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/keel-neus-en-oorheelkundeKeel-, neus- en oorheelkunde (KNO)​Op de poli Keel-, Neus- en O​orheelkunde (KNO) kunt u terecht voor alle klachten die te maken hebben met uw keel, neus, oren en hals.

Mobile Menu
Zoeken.