Algemene informatie over ooroperaties

Narcose
Gehoorverbeterende operaties kunnen onder algehele narcose of onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Een schoonmakende ooroperatie wordt meestal onder algehele narcose verricht. De meeste ingrepen kunnen in dagbehandeling worden uitgevoerd.

Beloop
In het algemeen zijn er vlak na de operatie weinig pijnklachten. Deze kunnen goed worden bestreden met pijnstillers.

Wanneer het middenoor moet worden benaderd met een snede achter de oorschelp, dan zal er meestal een hoofdverband worden aangelegd die 24 uur moet blijven zitten.

Na de operatie kan er nog een aantal dagen (bloederig) vocht uit het oor komen. In overleg met een KNO-arts kan worden besloten dit te behandelen met oordruppels of een antibioticumkuur.

Een week na de operatie vindt controle plaats op de polikliniek. Zonodig kunnen dan hechtingen of verbandjes uit de gehoorgang worden verwijderd.

Risico's

 • Gehoor
  Bij elke ooroperatie is er een zeer gering risico op blijvend gehoorverlies door schade van het slakkenhuis. Dit is met name het geval bij stijgbeugeloperaties, waarbij er ook een kans bestaat op voorbijgaande duizeligheid.
 • Evenwicht
  Omdat het evenwichtsorgaan in het operatiegebied ligt, kunnen evenwichtsstoornissen optreden (duizeligheid), maar deze zullen meestal in de loop van de tijd geleidelijk verdwijnen.
 • Aangezichtszenuw
  Er bestaat ook een kleine kans op een beschadiging van de door het middenoor lopende aangezichtszenuw. Deze zenuw zorgt voor de gelaatsexpressie van het aangezicht (mimiek). Het gevolg kan een halfzijdige aangezichtsverlamming zijn.
 • Smaakzenuw
  Door het middenoor loopt een kleine zenuw die de smaak verzorgt van het voorste deel van één zijkant van de tong. Bij operaties in het middenoor kan deze zenuw - gedeeltelijk of geheel - beschadigen. Er kan bij een gedeeltelijke beschadiging een tijdelijke smaakstoornis ontstaan. De ontstane smaakstoornis (het proeven van een metaalsmaak in de mond) zal vrijwel altijd geleidelijk (tot na 6 maanden) weer vanzelf overgaan.

 

 

Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO)https://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/keel-neus-en-oorheelkundeKeel-, neus- en oorheelkunde (KNO)​Op de poli Keel-, Neus- en O​orheelkunde (KNO) kunt u terecht voor alle klachten die te maken hebben met uw keel, neus, oren en hals.

 Meer informatie

Mobile Menu
Zoeken.