Oor

De werking van het oor
Het oor is te verdelen in 3 delen:

  • het uitwendige oor: oorschelp en uitwendige gehoorgang
  • het middenoor: trommelvlies, trommelholte en gehoorbeenketen (hamer, aambeeld en stijgbeugel) Via de buis van Eustachius staat het middenoor in verbinding met de neus-keelholte.
  • het binnenoor: slakkenhuis en gehoorzenuw

Geluid bestaat uit trillingen. Het geluid komt via de oorschelp en uitwendige gehoorgang tegen het trommelvlies. Het trommelvlies raakt hierdoor in trilling en laat de eraan vastzittende gehoorbeenketen (hamer, aambeeld en stijgbeugel) ook mee trillen. Het laatste gehoorbeentje, de stijgbeugel, laat de vloeistof in het slakkenhuis trillen. Hierdoor wordt een elektrisch signaal via de gehoorzenuw aan de hersenen afgegeven, dat wordt vertaald in ‘horen’.

Het middenoor is onder normale omstandigheden gevuld met lucht, die dezelfde druk en samenstelling heeft als buitenlucht. De buis van Eustachius maakt uitwisseling mogelijk, zodat de luchtdruk voor en achter het trommelvlies hetzelfde is.

Meer informatie over gehooronderzoeken.

Meer informatie over cosmetische ingrepen aan het oor.

 

 

Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO)https://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/keel-neus-en-oorheelkundeKeel-, neus- en oorheelkunde (KNO)​Op de poli Keel-, Neus- en O​orheelkunde (KNO) kunt u terecht voor alle klachten die te maken hebben met uw keel, neus, oren en hals.

Mobile Menu
Zoeken.