Gehoorverbeterende operaties

Afhankelijk van de gevonden oorzaak van uw klachten kan de KNO-arts u een voorstel doen voor een gehoorverbeterende operatie. Niet alle gehoorklachten kunnen met een operatie worden verholpen. De KNO-arts zal dit met u bespreken.

Hieronder staan enkele  gehoorverbeterende ooroperaties benoemd

  • Trommelvliessluiting (myringoplastiek): sluiting van een gat in het trommelvlies
  • Middenooroperatie (tympanoplastiek): herstel van middenoorfunctie door reparatie van een onderbroken gehoorbeenketen
  • Stijgbeugeloperatie (stapedotomie): het gedeeltelijk vervangen van een vastzittende stijgbeugel.

Trommelvliessluiting
Als er een gaatje in het dunne trommelvlies is ontstaan, is er minder trommelvlies over om het geluid op te vangen. Zo ontstaat gehoorverlies. De KNO-arts kan via de gehoorgang of achter de oorschelp langs het trommelvlies benaderen, waarna onder microscopisch zicht het gat wordt gesloten. Veelal wordt gebruik gemaakt van eigen weefsel, zoals bindweefsel of kraakbeen. Dit weefsel wordt onder het gaatje gelegd waarover het trommelvlies dicht kan groeien.

Middenooroperatie
Door acute of chronische ontstekingen van het middenoor kan het trommelvlies of gehoorbeenketen zijn beschadigd. De minuscule gehoorbeentjes kunnen deels door de ontsteking worden weggevreten. De gehoorbeentje vormen dan geen keten meer, zodat het geluid niet meer wordt voortgeleid van het trommelvlies naar het slakkenhuis. De KNO-arts kan proberen tijdens een operatie het defect in de gehoorbeenketen te repareren. Er kan ook een nieuwe verbinding worden gemaakt door het gebruik van kunstgehoorbeentjes.

Stijgbeugeloperatie
De stijgbeugel kan normaal als een beweeglijk zuigertje op en neer bewegen in de toegang naar het slakkenhuis en zo zorgen voor overdracht van geluidstrillingen. Als gevolg van een (vaak familliaire) aandoening kan er verkalking optreden op de plek waar de stijgbeugel contact maakt met het slakkenhuis (de voetplaat), waardoor de stijgbeugel in zijn bewegingen wordt beperkt en uiteindelijk vast komt te zitten. Dit ziektebeeld wordt otosclerose genoemd. De enige klacht is vaak het gehoorverlies; soms is er een bijkomende klacht van oorsuizen. Tijdens een operatie wordt vaak een prothese geplaatst die de plaats en de functie van de stijgbeugel kan overnemen.

 

 

Gehoorverbeterende ooroperatieshttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00531-NL.pdfGehoorverbeterende ooroperaties

 

 

Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO)https://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/keel-neus-en-oorheelkundeKeel-, neus- en oorheelkunde (KNO)​Op de poli Keel-, Neus- en O​orheelkunde (KNO) kunt u terecht voor alle klachten die te maken hebben met uw keel, neus, oren en hals.

 

 

dhr. dr. L.J.J.M. Bauwenshttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.dr.L.J.J.M.Bauwens.aspxdhr. dr. L.J.J.M. Bauwens
mw. M.E.C. Raminghttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.M.E.C.Raming.aspxmw. M.E.C. Raming
dhr. dr. M. van der Tornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.dr.M.vanderTorn.aspxdhr. dr. M. van der Torn

 

 

Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.