Astma

Astma is een chronische ontsteking van de longen. Chronisch betekent dat het blijvend is. Bij astma zijn de slijmvliezen in de luchtwegen ontstoken. Dat kan veel klachten geven.

Astma kun je niet voorkomen, maar wel goed behandelen. We geven uitleg en adviezen hoe je de klachten kunt voorkomen en als je wel klachten hebt hoe je deze kunt verminderen. Het doel van de behandeling is dat je alles kunt doen wat andere kinderen ook doen, en dat je dus zo min mogelijk last van je astma hebt. Vaak gebeurt dat met onderhoudsmedicijnen (pufjes) die de ontsteking van de slijmvliezen verminderen en als het ware de longen beschermen.

Op de polikliniek kindergeneeskunde word je onderzocht en behandeld door een kinderarts, samen met een gespecialiseerde verpleegkundige. Er wordt veel uitleg gegeven en ook wordt gekeken of je de medicijnen goed gebruik. Vaak doen we een longfunctie-onderzoek en soms wordt je bloed onderzocht.

Op de astmapoli zie je op één middag de kinderarts en kinderlongverpleegkundige, zodat er uitgebreid aandacht kan worden besteed aan hoe het met je astma gaat en ben je in één keer klaar. Ook kinderen met andere longaandoeningen zoals longontstekingen of aangeboren longafwijkingen en hyperventilatie, worden door ons behandeld. Het team bestaat uit kinderartsen, gespecialiseerde verpleegkundige, longfunctieassistenten en zo nodig een kinderpsycholoog.​

Longen met luchtpijp en aftakkingen. Bij astma zijn de kleinere takjes ontstoken.

 

 

Kind en Jeugdhttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/kind-en-jeugdKind en JeugdDe kinderartsen van de afdeling Kind en Jeugd houden zich bezig met de diagnose, aandoeningen en behandelingen bij kinderen van 0 tot​ 17 jaar.

Mobile Menu
Zoeken.