Kinderen en jongeren met diabetes

Dit spreekuur is bedoeld voor kinderen en jongeren tot 18 jaar met diabetes. Vier keer per jaar komen zij op het diabetesspreekuur, waar ze worden behandeld door een kinderarts en een diabetesverpleegkundige. Eén keer per jaar worden ze ook gezien door een diëtist en een psycholoog.

 

Diabeteszorg op de polikliniek Kind en Jeugd
Diabetes is een chronische ziekte. Uw kind heeft dus levenslang goede zorg nodig. Om uw kind de best mogelijke zorg te geven, is binnen het Westfriesgasthuis een diabetesteam. Dat team bestaat uit drie kinderartsen, twee diabetesverpleegkundigen, twee diëtisten en twee psychologen.​ Zo is alle specialistische kennis gebundeld die nodig is voor een optimale behandeling van uw kind. Naast het zorgen voor een goede instelling op diabetes streeft het team ernaar kinderen (afhankelijk van hun leeftijd) en ouders zelfstandig om te laten gaan met diabetes. 

Meer over diabetes
Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet langer goed op peil houden. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel precies, met het hormoon insuline. Mensen met diabetes maken zelf geen of onvoldoende insuline, of hun lichaam reageert niet goed meer op de insuline. Dat hangt af van het type diabetes: type 1 of 2.

Type 1
Bij type 1 maakt het lichaam geen of zeer weinig insuline. Dit komt doordat de cellen in de alvleesklier (pancreas) die de insuline maken, de zogenaamde bèta-cellen, zijn beschadigd. Mensen met type 1 moeten zichzelf één of meerdere malen per dag insuline toedienen. Dit kan met behulp van een insulinepen of insulinepomp. Type 1 kan op alle leeftijden optreden, maar komt vooral bij jongeren voor. De oorzaak is niet bekend.
Lees verder...

Type 2
Bij type 2 maakt het lichaam wel insuline, maar relatief te weinig. Bovendien is het lichaam vaak minder gevoelig voor de werking van de insuline. Dit noemen we insuline-resistentie. Insuline-resistentie komt vooral voor bij mensen met overgewicht. Type 2 komt vooral voor bij ouderen ('ouderdomssuiker'), maar steeds vaker ook bij jongere mensen. De oorzaak is niet bekend.
Lees verder...

 Contact

Spoed?
Bel tijdens kantooruren 0229 208042 of een van de diabetesverpleegkundigen.
Bel buiten kantooruren de afdeling Kind en Jeugd via 0229 257544. Bij ernstige/acute problemen (bijv. hypoglycemisch coma) bel 112! Neem daarna contact op met het diabetesteam.

Geen spoed? Controle?
Bel de poli Kind en Jeugd: 0229 257540.
Of stuur een e-mail. Vermeld bij een afspraak dat het gaat om het diabetesspreekuur gaat.

Insulinepomp
Belt u over een kind/jongere die gebruikmaakt van een insulinepomp? Meld dat altijd, want ontregelingen bij de insulinepomp kunnen snel ernstig worden.

 Diabetes

Heb je vragen over diabetes? Neem dan contact op met een van onze ​diabetesverpleegkundigen:

 

 

Kind en Jeugdhttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/kind-en-jeugdKind en JeugdDe kinderartsen van de afdeling Kind en Jeugd houden zich bezig met de diagnose, aandoeningen en behandelingen bij kinderen van 0 tot​ 17 jaar.

Mobile Menu
Zoeken.