Plasstraat

Problemen met plassen en/of poepen is een van de meest voorkomende klachten bij kinderen die zich melden bij de kinderartsen van het Westfriesgasthuis. Soms lukt het kinderen niet om zindelijk te worden. Of ze zijn zindelijk en krijgen weer last van in hun broek of bed plassen als ze wat ouder zijn. Zindelijkheid hoort net als leren lopen en praten bij de ontwikkeling van het kind. De meeste kinderen worden zindelijk tussen hun 2e en 4e jaar. Maar het ene kind is sneller in zijn ontwikkeling dan het andere kind. De kinderarts spreekt dus pas over urine-incontinentie als het kind ouder is dan 5 jaar en nog regelmatig een natte broek heeft. Urine-incontinentie heeft verschillende lichamelijke en psychologische gevolgen voor het kind.

Verwijzing
Urine-incontinentie en bedplassen is vaak goed te verhelpen door de standaardadviezen die de huisarts of centrum voor Jeugd en Gezin kan geven. Maar als deze standaardadviezen geen effect hebben, dan is verwijzing door de huisarts naar de plasstraat van het Westfriesgasthuis een goede optie.

​Berdy Tuitert
kinderarts
​Menco Weismuller
kinderarts
​Jantien van Korlaar
urotherapeut
​Nienke Vreeken
orthopedagoog
​Wil Dijkman
pedagogisch medewerker

Verschillende invalshoeken
Kinderen met urine-incontinentie hebben bij de eerste afspraak een gesprek met de kinderarts en urotherapeut, ze worden lichamelijk onderzocht en er worden praktische adviezen gegeven. Vervolgens wordt er een plan van aanpak opgesteld. De problematiek kan complex zijn. Daarom is er indien nodig een multidisciplinaire aanpak. Dit betekent dat speciaal opgeleide mensen vanuit verschillende invalshoeken in een team het kind verder helpen. In het Westfriesgasthuis bestaat dat uit een kinderarts, een urotherapeut, een pedagogisch medewerker, een kinderpsycholoog of een bekkenfysiotherapeut. Als het nodig is bespreken zij de behandeling van patiënten met een kinderuroloog uit de academische ziekenhuizen. In sommige gevallen is er sprake van een onderliggende gedragsstoornis zoals ADHD of autisme. Dan werken we samen met de kinderpsychiaters en psychologen van verschillende GGZ-instellingen in de regio aan een oplossing van de problemen. Vanaf de leeftijd van 7 jaar kunnen kinderen een speciale poliklinische training doen om droog te worden.

Plasklas
In het Westfriesgasthuis worden kinderen geholpen om hun gedachten over het plassen en poepen en hun gedrag aan te passen. Sommige kinderen gaan naar de speciaal opgezette plasklas. Daarin leren kinderen veel van elkaar en zien ze ook dat ze niet de enige zijn.

Lees verder over kinderen met urine-incontinentie en de werkwijze van de plasstraat

 

 

Kind en Jeugdhttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/kind-en-jeugdKind en JeugdDe kinderartsen van de afdeling Kind en Jeugd houden zich bezig met de diagnose, aandoeningen en behandelingen bij kinderen van 0 tot​ 17 jaar.

 

 

mw. B.J. Tuiterthttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.B.J.Tuitert.aspxmw. B.J. Tuitert
dhr. M.M. Weismullerhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.M.M.Weismuller.aspxdhr. M.M. Weismuller

 Over poep en plas

  • Jaarlijks krijgen ruim 500 kinderen met poep- en plasproblemen hulp van de afdeling kindergeneeskunde van het Westfriesgasthuis.
  • Bij de meeste kinderen met plasproblemen helpen de basisadviezen die bijvoorbeeld het CJG of de huisarts geven. Als dit na bijvoorbeeld 3 à 6 maanden niet effectief is gebleken, kunnen kinderen met hun ouders worden doorverwezen naar de kinderarts.
  • Slechts bij een klein percentage van de kinderen met poep- en plasproblemen is er een organische oorzaak.
  • Poep- en plasproblematiek komt veel voor bij kinderen met gedragsproblemen zoals ADHD of autisme.

 Meer informatie

Mobile Menu
Zoeken.