Kleine mensen, grote risico’s

Jaarlijks worden 13.500 kinderen te vroeg geboren, zij hebben nagenoeg allemaal intensieve medische zorg nodig in de eerste dagen of weken van hun leven. In Nederland zijn we ons nauwelijks bewust dat zij tijdens die zorg ook blootgesteld worden aan schadelijke hormoonverstorende stoffen die in medische hulpmiddelen zitten, zoals infusen en beademingsapparatuur. Deze schadelijke stoffen kunnen op korte én lange ernstige gezondheidsschade toebrengen: slechtere longfunctie, een tragere hersenontwikkeling, verminderde vruchtbaarheid op latere leeftijd en vergrote kans op bepaalde soorten kanker (teelbalkanker, borstkanker, prostaatkanker).

Risico's
Hoewel onzichtbaar vormen hormoonverstorende stoffen grote risico’s voor de gezondheid van deze kleine mensen. En hoewel de stap naar een neonatologieafdeling vrij van schadelijke stoffen klein lijkt, vraagt het om een grote inzet.

Beschermen
Wemos en het Westfriesgasthuis slaan de handen ineen om te vroeg geboren baby’s te beschermen tegen de schadelijke invloed van hormoonverstorende stoffen. Dat doen wij door praktische oplossingen kant-en-klaar aan te bieden aan ziekenhuizen en druk uit te oefenen op politici voor betere wet- en regelgeving. Daarnaast gaan we in gesprek met producenten en leveranciers om hen te bewegen tot het gebruiken van alternatieve stoffen in medische hulpmiddelen. Deze acties verbinden we met elkaar door het genereren van publiciteit over het onderwerp via de landelijke media.

ZEMBLA
Dit onderwerp is in de uitzending van ZEMBLA op 19 december 2013 aan bod gekomen. Onder meer Gavin ten Tusscher, zeer betrokken bij dit onderwerp en kinderarts in het Westfriesgasthuis, komt daarin aan het woord. Bekijk de aflevering.

Weekmakers in het Westfriesgasthuis
Het Westfriesgasthuis weert het gebruik van weekmakers in de dagelijkse zorg. Dat betekent dat wij zoveel mogelijk alternatieve producten gebruiken. De couveuse- (neonatologie) en kinderafdelingen zijn zelfs bijna helemaal PVC-vrij. Hiermee volgt het Westfriesgasthuis het beleid van de WHO.​

 

 

Weekmakershttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00462-NL.pdfWeekmakers

 

 

Kind en Jeugdhttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/kind-en-jeugdKind en JeugdDe kinderartsen van de afdeling Kind en Jeugd houden zich bezig met de diagnose, aandoeningen en behandelingen bij kinderen van 0 tot​ 17 jaar.

Mobile Menu
Zoeken.