Astma

​Astma is een chronische ontsteking van de longen. Chronisch betekent dat het blijvend is. Bij astma zijn de slijmvliezen in de longen altijd geïrriteerd, wat veel klachten kan veroorzaken.

Als u astma heeft, zijn uw longen extra gevoelig voor prikkels waar andere mensen helemaal geen last van hebben. Denk maar eens aan rook, uitlaatgassen, huisstofmijt of huisdieren. Bij astma reageren de longen heftig op die prikkels, waardoor u benauwd kunt worden of moet hoesten. Als dit acuut opkomt, noemen we dat een astma-aanval. Niet iedereen reageert op dezelfde prikkels en het verschilt per persoon hoe erg de astma is. Ook zijn er verschillende soorten astma.

Bij astma gebeurt er van alles in de longen zodra ze in contact komen met de prikkels waar u gevoelig voor bent. Zo zwellen de slijmvliezen van de neus, keel en longen op. Ook produceren de slijmvliezen meer vocht en slijm dan anders. De spiertjes die om de luchtwegen heen zitten, raken verkrampt en trekken samen. Zo maken ze de luchtwegen dus smaller: ademen wordt moeilijker. De longen raken overvol met lucht, die niet genoeg ververst wordt. Al deze reacties samen vormen een astma-aanval. Bij een astma-aanval kunt u tot 80% minder lucht in- of uitademen dan anders. Dit kan erg angstig zijn, maar het is in principe niet gevaarlijk.

Bron: www.longfonds.nl

Wetenschappelijk onderzoek

In het Westfriesgasthuis is het mogelijk om deel te nemen aan een klinisch wetenschappelijk onderzoek.
In dit onderzoek wordt de werkzaamheid en de veiligheid van nieuwe geneesmiddelen onderzocht. Het gaat hierbij om medicijnen voor onder andere astma, COPD en longkanker.
Wilt u meer informatie? Dan kunt u contact met Edith Stout en/of Jeanette Dekker opnemen via telefoonnummer 0229 20 84 18.

 

 

Benauwdheid en sexualiteithttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00566-NL.pdfBenauwdheid en sexualiteit
Longfunctie onderzoekenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00557-NL.pdfLongfunctie onderzoeken
Longfunctie onderzoeken bij kinderenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00564-NL.pdfLongfunctie onderzoeken bij kinderen

 

 

Longgeneeskundehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/longgeneeskundeLonggeneeskundeDe longafdeling houdt zich bezig met chronische en acute longaandoeningen, zoals astma, COPD, klaplong of longembolie. Ook kunt u bij ons terecht voor oncologische en chirurgische zorg.

 

 

mw. D.M.I. de Fraiturehttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.D.M.I.deFraiture.aspxmw. D.M.I. de Fraiture
dhr. dr. R.J. Roeleveldhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.dr.R.J.Roeleveld.aspxdhr. dr. R.J. Roeleveld
mw. M.A. Tiemessenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.M.A.Tiemessen.aspxmw. M.A. Tiemessen
dhr. dr. P.M.J.M. de Vrieshttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.dr.P.M.J.M.deVries.aspxdhr. dr. P.M.J.M. de Vries

 

 

Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.