COPD

COPD is een ziekte waarbij de longen altijd vol zitten met kleine ontstekingen, die blijvende schade veroorzaken. COPD is helaas niet te genezen. Als u COPD heeft, heeft u daardoor vaak adem tekort. Bijvoorbeeld bij het traplopen, werken of aankleden.

Uw longen kunnen bij COPD niet voor 100% zorgen voor een goede ademhaling. Vergelijk het maar met een tankwagen waar zo’n tienduizend liter zuurstof in kan. Een gezonde volwassene heeft ongeveer die hoeveelheid zuurstof per dag nodig. Bij COPD lukt het soms maar om een halve tankwagen per dag in- en uit te ademen. Het kan daarom ook zijn dat u extra zuurstof moet gebruiken.

COPD is een verzamelnaam voor onder meer:

Chronische bronchitis
Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen) steeds ontstoken. Daardoor wordt er meer slijm aangemaakt en is ademhalen lastiger.

Longemfyseem 
Bij longemfyseem gaan er langzaam steeds meer longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt, en dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt.

Deze losse termen worden niet vaak meer gebruikt, omdat we tegenwoordig spreken over COPD als verzamelnaam.

Bron: www.longfonds.nl

Wetenschappelijk onderzoek
In het Westfriesgasthuis is het mogelijk om deel te nemen aan een klinisch wetenschappelijk onderzoek.
In dit onderzoek wordt de werkzaamheid en de veiligheid van nieuwe geneesmiddelen onderzocht. Het gaat hierbij om medicijnen voor onder andere astma, COPD en longkanker.
Wilt u meer informatie? Dan kunt u contact met Edith Stout en/of Jeanette Dekker opnemen via telefoonnummer 0229 20 84 18.

 

 

Benauwdheid en sexualiteithttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00566-NL.pdfBenauwdheid en sexualiteit
COPD zorgpadhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00589-NL.pdfCOPD zorgpad
Longfunctie onderzoekenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00557-NL.pdfLongfunctie onderzoeken
Longfunctie onderzoeken bij kinderenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00564-NL.pdfLongfunctie onderzoeken bij kinderen
Zuurstofhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00568-NL.pdfZuurstof

 

 

Longgeneeskundehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/longgeneeskundeLonggeneeskundeDe longafdeling houdt zich bezig met chronische en acute longaandoeningen, zoals astma, COPD, klaplong of longembolie. Ook kunt u bij ons terecht voor oncologische en chirurgische zorg.

 

 

mw. D.M.I. de Fraiturehttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.D.M.I.deFraiture.aspxmw. D.M.I. de Fraiture
dhr. dr. R.J. Roeleveldhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.dr.R.J.Roeleveld.aspxdhr. dr. R.J. Roeleveld
mw. M.A. Tiemessenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.M.A.Tiemessen.aspxmw. M.A. Tiemessen
dhr. dr. P.M.J.M. de Vrieshttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.dr.P.M.J.M.deVries.aspxdhr. dr. P.M.J.M. de Vries

 

 

Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.