Longembolie

Bij een longembolie zit een bloedvat naar de longen toe verstopt. Daardoor komt er minder zuurstof in het bloed terecht.

De longslagader is een ader die van het hart naar de longen loopt. Onderweg vertakt de longslagader zich steeds in steeds dunner wordende aderen. De longslagader vervoert bloed waar weinig zuurstof in zit naar de kleinste vaten rondom de longblaasjes. Daar neemt het bloed zuurstof op. Het zuurstofrijke bloed gaat vervolgens via de longader naar het hart en wordt van daaruit rondgepompt door het lichaam.

Bij een longembolie is een van de vertakkingen van de longslagader verstopt door een bloedstolsel, ook wel embolus of trombus genoemd. De ziekte waarbij bloedstolsels ontstaan heet trombose. De vertakkingen van de longslagader lopen naar de longblaasjes waar zuurstof in het bloed wordt opgenomen. Bij een longembolie loopt er dus minder bloed naar delen van de long die achter de embolie liggen. Daardoor kan het achterste deel van de long geen zuurstof opnemen uit de ingeademde lucht en komt er ook minder zuurstof in het bloed terecht. Hoe hoger in de vertakking de longembolie zit, hoe groter dat deel is.
Bij een longembolie moet het hart veel moeite doen om genoeg bloed door de longen te pompen. Als de verstopping in de longslagader groot is, ontstaat er een tekort aan zuurstof. Daardoor krijgt u het benauwd. Meestal is een bloedprop de oorzaak van de verstopping, maar ook vet of luchtbellen zijn soms de boosdoeners.

Bron: www.longfonds.nl

 

 

Longfunctie onderzoekenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00557-NL.pdfLongfunctie onderzoeken
Longfunctie onderzoeken bij kinderenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00564-NL.pdfLongfunctie onderzoeken bij kinderen

 

 

Longgeneeskundehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/longgeneeskundeLonggeneeskundeDe longafdeling houdt zich bezig met chronische en acute longaandoeningen, zoals astma, COPD, klaplong of longembolie. Ook kunt u bij ons terecht voor oncologische en chirurgische zorg.

 

 

mw. D.M.I. de Fraiturehttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.D.M.I.deFraiture.aspxmw. D.M.I. de Fraiture
dhr. dr. R.J. Roeleveldhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.dr.R.J.Roeleveld.aspxdhr. dr. R.J. Roeleveld
mw. M.A. Tiemessenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.M.A.Tiemessen.aspxmw. M.A. Tiemessen
dhr. dr. P.M.J.M. de Vrieshttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.dr.P.M.J.M.deVries.aspxdhr. dr. P.M.J.M. de Vries

 

 

Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

 Meer informatie

Mobile Menu
Zoeken.