Longkanker

Longkanker is een tumor die ontstaat in de long. Door schadelijke invloeden van buitenaf of door toeval, ontstaan er veranderingen in het genetisch materiaal van de cellen in de longen. Daardoor raakt de celdeling ontregeld en ontstaat er een ongeremde celdeling. Deze ongeremde celdeling leidt tot groei van een tumor in de long. Van de longtumor kunnen cellen losraken en via het bloed of lymfevocht op een andere plek in het lichaam komen en daar uitgroeien tot uitzaaiingen van longkanker. Longkanker zaait vaak uit naar lymfeklieren gelegen in het gebied tussen de longen of naar andere organen als de lever, bijnieren, botten, hersenen en de andere long.

Longkanker. Zo snel mogelijk duidelijkheid
De longarts zet een aantal aanvullende onderzoeken in om vast te stellen of u longkanker heeft, welke type longkanker het is en of er uitzaaiingen zijn. Daarvoor krijgt u een aantal afspraken. De onderzoeken zijn meestal poliklinisch en het duurt gemiddeld twee weken voordat alle uitslagen bekend zijn, soms is nog meer tijd nodig. Al deze onderzoeken worden in ons ziekenhuis gedaan. We proberen dit alles zo snel mogelijk te realiseren zodat duidelijk is waar de klachten vandaan komen. Na de onderzoeken komt u terug voor een uitslaggesprek. Dan vertellen we u de diagnose en geven we uitleg over de eventuele behandeling.

Welke aanvullende onderzoeken?
Er zijn diverse onderzoeken mogelijk, bijvoorbeeld bloedonderzoek, een PET- en CT-scan en een bronchoscopie. Bij een bronchoscopie wordt er in de luchtwegen gekeken. Er kan dan ook een kleine hoeveelheid materiaal uit een tumor worden weggenomen voor verder onderzoek. Soms is verder onderzoek nodig zoals longfunctieonderzoek, echo-endoscopie (EUS of EBUS), longpunctie, mediastinoscopie of een MRI-scan van de hersenen als de diagnose of de uitgebreidheid van de ziekte nog niet duidelijk is.

 

 

 

 

Longgeneeskundehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/longgeneeskundeLonggeneeskundeDe longafdeling houdt zich bezig met chronische en acute longaandoeningen, zoals astma, COPD, klaplong of longembolie. Ook kunt u bij ons terecht voor oncologische en chirurgische zorg.
Oncologiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/interne-geneeskunde/oncologieOncologieOnder de vlag van Esperanz werken oncologen en verpleegkundigen van het Westfriesgasthuis samen met het Waterlandziekenhuis in Purmerend, het Zaans Medisch Centrum en het Vumc in Amsterdam.

 

 

mw. M.A. Tiemessenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.M.A.Tiemessen.aspxmw. M.A. Tiemessen

 

 

Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.