Onderzoeken Radiologie

​​​Op de afdeling Radiologie werken artsen en radiologisch laboranten, ondersteund door administratief medewerkers.
 
Radiologisch laboranten
Tijdens de onderzoeken heeft u in de meeste gevallen alleen contact met de radiologisch laborant. Dat is een HBO-medewerker die opgeleid is om het beeldmateriaal te vervaardigen en correct om te kunnen gaan met röntgenstraling. Na het vervaardigen van de beelden controleert de laborant of zij voldoen aan technische normen. Ook beslist de laborant aan de hand van de vraagstelling of een directe beoordeling door een radioloog noodzakelijk is. Bij twijfel wordt er overleg gepleegd met de radioloog.
 
Radiologen
Radiologen zijn gespecialiseerde artsen. Zij zijn deskundig in het beoordelen van beeldmateriaal dat is verkregen door röntgenstraling, geluidsgolven (echografie) of magnetisme (MRI).

CT-scan
Het onderzoek wordt gebruikt om bijvoorbeeld de hersenen, slagaders in de hals of de wervelkolom af te beelden. Bij CT-onderzoek worden door middel van röntgenstralen afbeeldingen gemaakt. Lees meer >

MRI-scan
Bij de MRI (Magnetic Resonance Imaging) wordt gebruik gemaakt van een zeer sterk magneetveld en radiogolven. Met behulp hiervan worden bepaalde signalen in het lichaam opgewekt, die worden opgevangen door een antenne en met behulp van een computer in een beeld vertaald. Lees meer >

Echografie
Echoscopie is een techniek waarbij door geluidsgolven inwendige organen zichtbaar worden gemaakt. Een andere naam voor echo is ultrageluidonderzoek. Ultrageluid bestaat uit hoogfrequente golven die door een transducer (onhoorbaar) worden uitgezonden. Lees meer >
 
In een aantal gevallen wordt er contrastmiddelen gebruikt. Ook zijn er onderzoeken waarbij naar bewegende beelden moet worden gekeken. Bij deze onderzoeken is meestal een radioloog aanwezig.
In een beperkt aantal gevallen wordt er niet alleen een diagnose gesteld maar ook een behandeling door de radiologen verricht.
 
Röntgen voor patiënten van de Huisartsenpost
Vanaf november 2013 is er een inloopspreekuur radiologie voor patiënten van de Centrale Huisartsenpost. Patiënten kunnen op zaterdag, zondag en op officiële feestdagen van 12.30 tot 13.30 uur terecht. Het WFG is in Nederland het eerste ziekenhuis die in het belang van patiënt en verwijzer deze mogelijkheid biedt! Praktische informatie leest u
 
Straling
Een groot aantal onderzoeken wordt met behulp van röntgenstraling vervaardigd. De hoeveelheid straling is sterk afhankelijk van het soort onderzoek en is per patiënt verschillend. Wij werken met de kleinste hoeveelheid straling die nodig is voor het stellen van een optimale diagnose.

Uitslag
In de meeste gevallen krijgt u de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Meestal duurt dit 1-2 dagen.​

 

 

 

 

Medische beeldvorminghttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/medischebeeldvormingMedische beeldvormingOp deze afdeling voeren we onderzoeken en een aantal therapieën uit. Verder houdt de afdeling zich bezig met het opsporen van aandoeningen door middel van straling, magnetisme en geluidsgolven.

 

 

dhr. T. Doesburghttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.T.Doesburg.aspxdhr. T. Doesburg
dhr. J.H. Heijshttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.J.H.Heijs.aspxdhr. J.H. Heijs
mw. D.E. Mouwenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/Mw.D.E.Mouwen.aspxmw. D.E. Mouwen
mw. dr. A. Slaarhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.dr.A.Slaar.aspxmw. dr. A. Slaar
dhr. J. Uddinghttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.J.Udding.aspxdhr. J. Udding
dhr. S.V.R.C. Wolberinkhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.S.V.R.C.Wolberink.aspxdhr. S.V.R.C. Wolberink

 

 

Enkhuizenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/enkhuizenEnkhuizenDe polikliniek Enkhuizen vindt u in het Gezondheidscentrum Molenweg.
Heerhugowaardhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/heerhugowaardHeerhugowaardBij de locatie Heerhugowaard kunt u terecht voor poliklinische zorg van het Westfriesgasthuis als u in Heerhugowaard of de directe omgeving woont​.
Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.