Onderzoek naar bacteriën

​Het menselijk lichaam zit vol met bacteriën. Deze micro-organismen geven bescherming aan het menselijk lichaam, produceren vitamines en zorgen ervoor dat wij ons eten kunnen verteren. Helaas kunnen deze bacteriën het menselijk lichaam ook ziek maken.

We kennen de volgende soorten onderzoek:

Microscopie
Bij microscopisch onderzoek wordt het patiënten onderzoeksmateriaal gefixeerd en gekleurd zodat eventueel kleurloze bacteriën en cellen microscopisch zichtbaar worden. Daarnaast wordt er een onderscheid gemaakt in kleur, vorm, ligging en het voorkomen van cellen zoals erythrocyten (rode bloedcellen) of leukocyten (witte bloedcellen). Deze factoren geven aanwijzingen over de aard van de micro-organismen.

Kweek                                                                                         
Het onderzoeksmateriaal wordt op speciale voedingsbodems geënt waarop bepaalde bacteriën kunnen groeien. De bacteriën worden één of meerdere nacht(en) bebroed, meestal bij 37 ˚C. Hierna vormen zich op de voedingsbodems verschillende bacteriekoloniën. De kleur, vorm en manier van groeien geeft al veel aanwijzingen over de bacteriën.

Determinatie (identificeren van een bacterie)                                                                                                  
Door een bacterie te testen op biochemische eigenschappen kunnen wij achterhalen met welke bacterie u te maken heeft. Afhankelijk van deze eigenschappen en van de gevonden aspecten van de bacterie, is het mogelijk de bacterie te determineren.

Gevoeligheidsbepaling
Tijdens een gevoeligheidsbepaling wordt er onderzocht voor welke antibiotica de bacterie gevoelig is. De determinatie (identificatie van de bacterie) en de gevoeligheidsbepaling zorgen ervoor dat er een behandeling kan worden bepaald.


 

 

 

Medische microbiologie en infectiepreventiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/medischemicrobiologieMedische microbiologie en infectiepreventieHet Medisch Microbiologisch Laboratorium, onderdeel van Comicro B.V., doet onderzoek naar micro-organismen die bij de mens infecties kunnen veroorzaken. Daarnaast is de afdeling nauw betrokken bij infectiepreventie.​

 

 

dhr. B.U. Ridwanhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.B.U.Ridwan.aspxdhr. B.U. Ridwan

 

 

Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.