Kaak- en gebitsletsel na ongeval

Een gebroken kaak en/of schade aan het gebit en gezicht komen zeer vaak voor. Vaak zijn ze het gevolg van een verkeersongeluk, geweld of een ongeval tijdens het werk of sporten. Schade aan uw gebit kan meestal door uw eigen of de dienstdoende tandarts worden behandeld. Als wordt vermoed dat ook de kaak gebroken is en/of dat er zenuwen in uw gezicht beschadigd zijn, verwijst de tandarts u voor verder onderzoek naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. De behandeling is gericht op herstel van functies, bijvoorbeeld van uw gebit, en herstel van uw uiterlijk. Bij uw behandeling zijn meestal meerdere specialismen betrokken.

Hoe kunt gebitsschade voorkomen?
Voor bescherming van uw gebit en gezicht is het belangrijk dat u bij contactsporten passende bescherming draagt (een goede gebitsbeschermer kan door uw tandarts worden gemaakt).

De behandeling
Losse of losgeslagen tanden en/of kiezen kunnen we met een spalk terugplaatsen en vastzetten met een spalk. U draagt de spalk (beugel) enkele weken. Soms is na het spalken ook nog een wortelkanaalbehandeling nodig. Als terugplaatsen en spalken niet mogelijk is, verwijderen we loszittende tanden of kiezen operatief.

Hoe bereidt u zich voor op het spalken van een tand of kies in het Westfriesgasthuis?
Terugplaatsen van een tand of kies moet liefst zo snel mogelijk gebeuren. Als dit niet kan, bewaar de tanden en/of kiezen dan in speeksel, een fysiologische zoutoplossing of eventueel in melk.

Wat kunt u verwachten van het spalken van een tand of kies?
Goede mondhygiëne na het spalken is erg belangrijk. Poets verder voorzichtig en eet alleen zacht voedsel. Of de behandeling van een gespalkte tand of kies slaagt, is soms onzeker en afhankelijk van meerdere factoren, zoals de aard van het letsel of tijd tussen ongeval en behandeling.

 

 

Spalken losgeraakte tandhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00595-NL.pdfSpalken losgeraakte tand

 

 

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/mondziekten-kaak-en-aangezichtschirurgieMondziekten, kaak- en aangezichtschirurgieBij Mondziekten-, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA) kunt u terecht voor alle problemen rond uw mond en kaken.

 

 

dhr. J. Blankestijnhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.J.Blankestijn.aspxdhr. J. Blankestijn
dhr. R.J. Bunhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.R.J.Bun.aspxdhr. R.J. Bun
dhr. dr. A. Jovanovichttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.dr.A.Jovanovic.aspxdhr. dr. A. Jovanovic
mw. D.C. Mulderhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.D.C.Mulder.aspxmw. D.C. Mulder
dhr. R.S.A. Snijdershttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.R.S.A.Snijders.aspxdhr. R.S.A. Snijders
dhr. I.G.H. van der Tolhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.I.G.H.vanderTol.aspxdhr. I.G.H. van der Tol
mw. dr. M. Weijershttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.dr.M.Weijers.aspxmw. dr. M. Weijers
dhr. R.W. Wijshttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.R.W.Wijs.aspxdhr. R.W. Wijs

 

 

Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.