Niet doorbrekende hoektand

Bij sommige kinderen wisselt de melkhoektand in de bovenkaak niet. De blijvende hoektand breekt niet spontaan door. Dit gebeurt normaal gesproken als de kinderen tussen de tien en dertien jaar oud zijn. Zo nodig verwijdert uw tandarts de melkhoektand. Het kan zijn dat de hoektand dan alsnog spontaan doorbreekt. Als dit na een jaar nog niet is gebeurd, is behandeling met een beugel een andere mogelijkheid. De orthodontist maakt met een beugel ruimte voor de hoektand. Zo nodig verwijst de orthodontist uw kind naar de MKA-chirurg om de hoektand met een operatie eerst vrij te leggen.

Vrijleggen van een hoektand
Als een blijvende hoektand in de bovenkaak niet spontaan doorkomt, kan het nodig zijn dat de kaakchirurg de hoektand met een operatie vrijlegt. Zo nodig verwijdert de MKA-chirurg eerst de melkhoektand. En daarna een laagje kaakbot zodat de hoektand genoeg ruimte heeft om door te breken. Afhankelijk van de ligging en de situatie plakt de MKA-chirurg een bracket (met een kettinkje) op de hoektand en bevestigt die tijdelijk met een hechtdraad aan de beugel. (Het kan ook zijn dat de orthodontist dit twee weken na ingreep zelf doet)

Wat kunnen u en uw kind na het vrijleggen van een hoektand verwachten?
Uw kind heeft één tot twee weken na de ingreep een controleafspraak bij de orthodontist. De orthodontist bevestigt het kettinkje dan definitief aan de beugel. Afhankelijk van de ligging van de hoektand duurt de doorbraak tot in de tandenrij dan nog zes tot twaalf maanden.

 

 

 

 

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/mondziekten-kaak-en-aangezichtschirurgieMondziekten, kaak- en aangezichtschirurgieBij Mondziekten-, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA) kunt u terecht voor alle problemen rond uw mond en kaken.

 

 

dhr. J. Blankestijnhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.J.Blankestijn.aspxdhr. J. Blankestijn
dhr. R.J. Bunhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.R.J.Bun.aspxdhr. R.J. Bun
dhr. dr. A. Jovanovichttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.dr.A.Jovanovic.aspxdhr. dr. A. Jovanovic
mw. D.C. Mulderhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.D.C.Mulder.aspxmw. D.C. Mulder
dhr. R.S.A. Snijdershttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.R.S.A.Snijders.aspxdhr. R.S.A. Snijders
dhr. I.G.H. van der Tolhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.I.G.H.vanderTol.aspxdhr. I.G.H. van der Tol
mw. dr. M. Weijershttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.dr.M.Weijers.aspxmw. dr. M. Weijers
dhr. R.W. Wijshttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.R.W.Wijs.aspxdhr. R.W. Wijs

 

 

Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.