Wortelpuntontsteking

Bij een wortelpuntontsteking (peri-apicale ontsteking) is de punt van de wortel van een tand of kies ontstoken. Aan iedere tand zit een wordtel en in de wortel loopt een wortelkanaal. In dit kanaal zit een zenuw. Een wortelpuntontsteking ontstaat als de zenuw in het wortelkanaal ontstoken raakt of afsterft door tandbederf, na het maken van een grote vulling of kroon of na een ongeval (klap) met de tand.

Wat merkt u van een wortelpuntonsteking?
U kunt last hebben van:

  • (heftige) pijn
  • Soms zwelling
  • Soms is een fistel aanwezig.

Wortelkanaalbehandeling in het Westfriesgasthuis
Uw tandarts kan nagaan welke tand of kies de klachten veroorzaakt en wortelkanaalbehandeling doen. De tandarts maakt hierbij het wortelkanaal schoon om de ontsteking weg te nemen. Als uw klachten na een wortelkanaalbehandeling niet overgaan, kan uw tandarts u verwijzen naar het Westfriesgasthuis voor een wortelpuntbehandeling (apicale chirurgie).

Bij een wortelpuntbehandeling (apexresectie) verwijdert de kaakchirurg de ontstoken wortelpunt operatief (apicale chirurgie). Voor optimaal zicht gebruikt hij tijdens de operatie een microscoop. U krijgt tijdens de wortepuntbehandeling plaatselijke verdoving. De kaakchirurg maakt een snede in het tandvlees en klapt dit op. Vervolgens verwijdert de kaakchirurg met een boortje de wortelpunt en de ontsteking en plaatst een vulling in het wortelkanaal. De wond wordt schoongespoeld en gehecht.

Wat kunt u verwachten na een wortelpuntbehandeling in het Westfriesgasthuis?
Uw wang of lip kan dik worden. Meestal verdwijnt dit na ongeveer vijf dagen. De wond geneest in ongeveer twee weken. Na ongeveer een jaar komt u nogmaals voor controle. Ter controle of de behandeling geslaagd is, wordt een röntgenfoto gemaakt en met u doorgesproken.

 

 

Na operatie ontstoken wortelpunthttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/MKA Na operatie ontstoken wortelpunt.pdfNa operatie ontstoken wortelpunt

 

 

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/mondziekten-kaak-en-aangezichtschirurgieMondziekten, kaak- en aangezichtschirurgieBij Mondziekten-, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA) kunt u terecht voor alle problemen rond uw mond en kaken.

 

 

dhr. J. Blankestijnhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.J.Blankestijn.aspxdhr. J. Blankestijn
dhr. R.J. Bunhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.R.J.Bun.aspxdhr. R.J. Bun
dhr. dr. A. Jovanovichttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.dr.A.Jovanovic.aspxdhr. dr. A. Jovanovic
mw. D.C. Mulderhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.D.C.Mulder.aspxmw. D.C. Mulder
dhr. R.S.A. Snijdershttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.R.S.A.Snijders.aspxdhr. R.S.A. Snijders
dhr. I.G.H. van der Tolhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.I.G.H.vanderTol.aspxdhr. I.G.H. van der Tol
mw. dr. M. Weijershttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.dr.M.Weijers.aspxmw. dr. M. Weijers
dhr. R.W. Wijshttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.R.W.Wijs.aspxdhr. R.W. Wijs

 

 

Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.