Beroerte (CVA of TIA)

​​​​​​​​​Een beroerte  is de verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding. Letterlijk vertaald is dit een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen: Cerebro Vasculair Accident (CVA).
 
Bij een beroerte werkt plotseling een deel van de hersenen niet meer. Dat deel van de hersenen valt uit omdat er geen bloedstroom meer is. Dat kan het gevolg zijn van een afsluiting van een bloedvat in het hoofd. Dan spreken we over een herseninfarct of een TIA. Bij een TIA is sprake van een kortdurende verstopping van een bloedvat. Het kan ook het gevolg zijn van het kapotscheuren van een bloedvat in het hoofd, waardoor het bloed in het hersenweefsel stroomt. Dan heeft iemand een hersenbloeding. Aan de buitenkant kun je niet zien of iemand een afsluiting in een bloedvat of een bloeding heeft. Daarom noemen we het een beroerte zolang we niet weten wat de oorzaak is. Van alle beroertes is een groot deel (80%) een herseninfarct en een klein deel (20%) een hersenbloeding.
(bron: hartstichting.nl)
 
Behandeling in het Westfriesgasthuis: Stroke Unit
Mensen met een beroerte of een andere ernstige neurologische aandoening worden opgenomen op de zogenaamde Stroke Unit. Het doel van de Stroke Unit is om in de acute fase optimale zorg en behandeling te bewerkstelligen. Dit wordt bereikt bij een beroerte door snelle d​iagnostiek, registratie van vitale lichaamsfuncties, gespecialiseerde verpleegkundigen en revalidatie in een zo vroeg mogelijk stadium. Als de situatie stabiel blijft zal overplaatsing volgen naar een kamer op de verpleegafdeling. 

Patiënten die een beroerte hebben doorgemaakt worden wekelijks besproken in het multidisciplinair overleg waar bij alle betrokken zorgverleners aanwezig zijn. Een voorstel voor verdere begeleiding en behandeling wordt aan u en uw familie voorgelegd. Het streven is om na een beroerte weer naar huis te gaan.
 
Nazorg
Als de patiënt naar huis wordt ontslagen wordt er een controle afgesproken met de gespecialiseerde CVA-verpleegkundige. Soms kan de patiënt niet naar huis door de handicap en is er meer tijd en revalidatie nodig. Dit kan dan plaats vinden in een revalidatiecentrum of in het verpleeghuis.
Bron: Hartstichting

 Komende bijeenkomst

 

 

 

 

CVA/TIA verpleegkundigehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00629-NL.pdfCVA/TIA verpleegkundige

 

 

Neurologiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/neurologieNeurologieBij Neurologie kunt u onder andere behandeld worden voor ziektes van het zenuwstelsel, spierstelsel of de hersenen. Bijvoorbeeld als u een beroerte, een hernia of epilepsie heeft gehad.

 

 

dhr. D. Broerehttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.D.Broere.aspxdhr. D. Broere
mw. dr. M.J. Eikelenboomhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.dr.M.J.Eikelenboom.aspxmw. dr. M.J. Eikelenboom
dhr. P.J. Nederveenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.P.J.Nederveen.aspxdhr. P.J. Nederveen
dhr. T.C. van der Reehttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.T.C.vanderRee.aspxdhr. T.C. van der Ree
mw. dr. N.R. Rosenberghttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.dr.N.R.Rosenberg.aspxmw. dr. N.R. Rosenberg
dhr. dr. H.M. Schrijverhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.dr.H.M.Schrijver.aspxdhr. dr. H.M. Schrijver

 

 

Enkhuizenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/enkhuizenEnkhuizenDe polikliniek Enkhuizen vindt u in het Gezondheidscentrum Molenweg.
Heerhugowaardhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/heerhugowaardHeerhugowaardBij de locatie Heerhugowaard kunt u terecht voor poliklinische zorg van het Westfriesgasthuis als u in Heerhugowaard of de directe omgeving woont​.
Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.