Rughernia

Door een uitstulping van de tussenwervelschijf raakt een zenuwwortel in het begin van zijn traject naar het been beklemd en geprikkeld. Dit geeft daarom een uitstralende pijn of tintelingen in een been en in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt niet zozeer in de rug. Soms is er ook uitval bijvoorbeeld dove gevoelens in het been, of krachtverlies, zoals een klapvoet. Dit laatste is een reden voor een spoedverwijzing naar de neuroloog. Gelukkig treedt dit niet vaak op en betreffen de klachten alleen pijn in het been. Een hernia, heet ook wel hernia nucleï pulposi (HNP). Hernia’s ontstaan meestal laag in de rug.
 
Wat is de behandeling?
Vaak verbeteren de pijnklachten in het been na enkele weken spontaan. In eerste instantie begeleidt en behandelt de huisarts de hernia-patiënten bijvoorbeeld met pijnstillers. Als de pijnklachten in het been niet verminderen, kan de huisarts u verwijzen naar het Westfriesgasthuis. U krijgt een afspraak bij de neuroloog binnen 2 weken na aanmelding. 
Hernia.jpg
Na het bezoek aan de neuroloog wordt er op de röntgenafdeling een MRI van de lumbale wervelkolom (onderrug) gemaakt. Dit onderzoek, ‘de magneetscan’, is een onderzoek om de aanwezigheid van een hernia te bevestigen. De radioloog beoordeelt de MRI en belt de uitslag door naar de neuroloog, die op basis van alle gegevens de diagnose met u bespreekt en een behandeladvies geeft. 

Mogelijkheden van behandeling zijn verdere pijnstilling want de klachten kunnen toch nog spontaan verbeteren. Soms verwijzen we patiënten door naar het gespecialiseerde pijnteam, en soms moet er geopereerd worden. Dan wordt u verwezen naar de polikliniek neurochirurgie.
MRI-lumbale wervelkolom met een hernia
 
Zie ook: MRI-scan.

 

 

Herniahttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00627-NL.pdfHernia
Rugherniahttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00626-NL.pdfRughernia

 

 

Neurologiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/neurologieNeurologieBij Neurologie kunt u onder andere behandeld worden voor ziektes van het zenuwstelsel, spierstelsel of de hersenen. Bijvoorbeeld als u een beroerte, een hernia of epilepsie heeft gehad.

 

 

dhr. D. Broerehttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.D.Broere.aspxdhr. D. Broere
mw. dr. M.J. Eikelenboomhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.dr.M.J.Eikelenboom.aspxmw. dr. M.J. Eikelenboom
dhr. P.J. Nederveenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.P.J.Nederveen.aspxdhr. P.J. Nederveen
dhr. T.C. van der Reehttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.T.C.vanderRee.aspxdhr. T.C. van der Ree
mw. dr. N.R. Rosenberghttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.dr.N.R.Rosenberg.aspxmw. dr. N.R. Rosenberg
dhr. dr. H.M. Schrijverhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.dr.H.M.Schrijver.aspxdhr. dr. H.M. Schrijver

 

 

Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.