Kinderspreekuur

​Op poli Oogheelkunde van het Westfriesgasthuis is een spreekuur speciaal voor kinderen. Daar werken vier orthoptisten.


V.l.n.r. Basma Al-Hasani, Annemieke de Zwart-Smids, Marieke Brouwer-Loose, Tessa Soerodikromo-Fraanje

De orthoptisten houden zich bezig met een specifiek gedeelte van de oogheelkunde. Je komt bij de orthoptist terecht als je een van de volgende klachten hebt:

  • onvoldoende zien op jonge leeftijd
  • scheelzien
  • dubbelzien
  • problemen met de oogbewegingen
  • hoofdpijn na inspanning van de ogen
  • leesproblemen 

De behandeling kan, afhankelijk van de diagnose, bestaan uit:

  • het voorschrijven van een bril
  • het starten van de occlusiebehandeling (afplakken van een oog)
  • in enkele gevallen oogdruppels of het voorschrijven van een prisma bril
  •  het voorstellen van een oogspier operatie (deze operatie wordt uitgevoerd door de oogarts, vaak pas in een later stadium van de behandeling)

De totale behandeling, vooral van kinderen, kan enkele maanden tot vele jaren duren.

Verwijzing
De verwijzing naar een orthoptist loopt via de oogarts of rechtstreeks via uw huisarts. De orthoptisten van het Westfriesgasthuis zijn ingeschreven in het kwaliteitsregister Paramedici en houden zelfstandig spreekuur. De titel orthoptist is wettelijk beschermd in de Wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (wet BIG, artikel 34).

 

 

Orthoptisch/oogheelkundig onderzoekhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00687-NL.pdfOrthoptisch/oogheelkundig onderzoek

 

 

Dubbelzienhttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/oogheelkunde/dubbelzienDubbelzienWanneer scheelzien op latere leeftijd optreedt, is de kans op dubbelzien groot. Het visuele systeem is volledig ontwikkeld en de hersenen zijn niet meer in staat het beeld van het scheelstaande oog te onderdrukken.
Lui ooghttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/oogheelkunde/lui-oogLui oogEen lui oog is een oog dat minder goed kan zien doordat het op zeer jonge leeftijd door de hersenen minder goed ontwikkeld is. Het is niet altijd te merken dat iemand een lui oog heeft. Een kind kan prima functioneren met het goede oog en merkt zelf niet dat het andere oog niet goed mee kijkt.
Scheelzienhttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/oogheelkunde/scheelzienScheelzienEen site om een aandoening te beschrijven op de website van het Westfriesgasthuis.


Oogtestjes bij kinderen: hoe gaat dat?

 

 

Oogheelkundehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/oogheelkundeOogheelkundeBij oogproblemen gaat u naar de poli Oogheelkunde op de begane grond. Hier krijgt u, naast met oogartsen, ook te maken met medewerkers ​als technisch oogheelkundig assistenten (TOA), optometristen en orthoptisten.

 

 

Enkhuizenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/enkhuizenEnkhuizenDe polikliniek Enkhuizen vindt u in het Gezondheidscentrum Molenweg.
Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

 Meer informatie

Mobile Menu
Zoeken.