Dubbelzien

​Wanneer scheelzien op latere leeftijd optreedt, is de kans op dubbelzien groot. Het visuele systeem is volledig ontwikkeld en de hersenen zijn niet meer in staat het beeld van het scheelstaande oog te onderdrukken.

De klachten
Als de beelden niet meer 'samengesmolten' kunnen worden, ziet iemand dubbel. Dan zal hij/zij vaak één oog dicht knijpen, een hand voor het oog houden of klagen over dubbelzien.

Dubbelzien kan veel oorzaken hebben, zoals:

  • Verlies van samenwerking tussen beide ogen
  • Letsel ten gevolge van een ongeluk
  • Een neurologische afwijking
  • Een onderliggende systemische aandoening
  • Een oogbewegingsstoornis


De behandeling

De orthoptist onderzoekt als eerste de oorzaak van het dubbelzien.

Hierna stelt de orthoptist de diagnose, stelt een behandelplan op en maakt zonodig een controleafspraak  met u af. Soms kan er naar aanleiding van de diagnose verder onderzoek gewenst zijn. De orthoptist adviseert dan de oogarts om u door te verwijzen.

De therapie van dubbelzien kan zijn: het opplakken van een prisma op de bril, de brilsterkte aan te passen, specifieke (filter) glazen / contactlenzen voor te schrijven of één oog af te dekken. In sommige gevallen is een scheelziensoperatie mogelijk.

 

 

Oogheelkundehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/oogheelkundeOogheelkundeBij oogproblemen gaat u naar de poli Oogheelkunde op de begane grond. Hier krijgt u, naast met oogartsen, ook te maken met medewerkers ​als technisch oogheelkundig assistenten (TOA), optometristen en orthoptisten.

 

 

Enkhuizenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/enkhuizenEnkhuizenDe polikliniek Enkhuizen vindt u in het Gezondheidscentrum Molenweg.
Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.