Maculadegeneratie

De macula lutea is een onderdeel in het oog dat ervoor zorgt dat wij kunnen lezen. De macula lutea betekent gele vlek. De gele vlek in het oog bevat zintuigcellen die er voor zorgen dat mensen scherp kunnen zien. Degeneratie betekent slijtage. Degeneratie van de macula is slijtage aan de gele vlek.  

Uw klacht
De klachten bij maculadegeneratie:
 • Minder scherp zien
 • Slechtziendheid
 • Vermindering van het gezichtsvermogen
 • Waas voor de ogen
 • Vlekken zien tijdens het kijken
 • Vervorming van het beeld (geen rechte lijnen kunnen zien)

De behandeling
De behandeling is afhankelijk van de vorm van maculadegeneratie aan uw ogen. De diagnose wordt door uw oogarts gesteld door onderzoek te doen naar uw netvlies. Uw gezichtsscherpte wordt gemeten en bij bepaalde klachten druppelt de oogarts uw ogen om de pupil te verwijden. De arts kan zo met een lamp het netvlies en de gele vlek beoordelen. De arts bepaalt welke vorm maculadegeneratie u heeft. U kunt een droge vorm of een natte vorm van maculadegeneratie hebben:

Droge maculadegeneratie
Er bestaat geen specifieke behandeling voor de droge vorm van maculadegeneratie. Wel zijn er medicijnen in de vorm van voedingssupplementen. Wanneer u rookt moet u daar meteen mee stoppen. Roken kan de klachten doen toenemen of zelfs verergeren.

Natte maculadegeneratie
De behandeling van de natte maculadegeneratie is verschillend en kan gecombineerd worden. Patiënten met diabetes of trombose ondergaan standaard beide behandelingen: 

 • Laseren
  Wanneer het bloedvatennetwerkje zich niet dicht bij de gele vlek (macula) bevind kunt u ervoor kiezen om uw ogen te laten laseren. De laser schroeit de bloedvaatjes dicht en probeert zo de groei van het netwerkje te stoppen.
 • Injecties
  De injecties kunnen de bloedvatengroei en vaatlekkage verminderen. De injectie wordt in het oog toegediend. Voordat uw oog wordt geïnjecteerd worden de ogen gedruppeld en zo verdoofd. De injecties moeten vaak worden herhaald om het ziekteproces te stoppen of af te remmen.

Resultaat
De behandelingen kunnen het proces in de ogen verminderen of stoppen.

Gecertificeerd
De afdeling Oogheelkunde heeft op 19 december 2014 het Certificaat Maculadegeneratie van het Oogzorgnetwerk in ontvangst mogen nemen. Lees daar meer over in dit nieuwsbericht.

Filmpjes
Klik hieronder om filmpjes over maculadegeneratie te bekijken.

Hoop voor maculadegeneratiepatiënten. Oogarts Raph Borsje vertelt erover

Behandeling van natte maculadegeneratie in het Westfriesgasthuis

 ‭(Verborgen)‬ Komende bijeenkomst

 

 

 

 

Maculadegeneratiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00663-NL.pdfMaculadegeneratie
VEGFhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00686-NL.pdfVEGF
Zelfcontrole bij maculadegeneratiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-01178-NL.pdfZelfcontrole bij maculadegeneratie

 

 

Oogheelkundehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/oogheelkundeOogheelkundeBij oogproblemen gaat u naar de poli Oogheelkunde op de begane grond. Hier krijgt u, naast met oogartsen, ook te maken met medewerkers ​als technisch oogheelkundig assistenten (TOA), optometristen en orthoptisten.

 

 

dhr. R.A. Borsjehttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.R.A.Borsje.aspxdhr. R.A. Borsje
mw. dr. N. Klaassen-Broekemahttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw. dr. N. Klaassen - Broekema.aspxmw. dr. N. Klaassen-Broekema

 

 

Enkhuizenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/enkhuizenEnkhuizenDe polikliniek Enkhuizen vindt u in het Gezondheidscentrum Molenweg.
Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

 In het nieuws

 

 

Oogheelkunde Westfriesgasthuis ontvangt certificaat voor maculadegeneratie https://www.westfriesgasthuis.nl/nieuws/Paginas/Oogheelkunde-Westfriesgasthuis-ontvangt-certificaat-voor-maculadegeneratie-.aspxOogheelkunde Westfriesgasthuis ontvangt certificaat voor maculadegeneratie 2014-12-18T23:00:00Z

Mobile Menu
Zoeken.