Scheelzien

Scheelzien (strabismus) wil zeggen dat het rechter- en het linkeroog niet op hetzelfde punt gericht staan.

Scheelzien ontstaat meestal bij kinderen, maar kan ook bij volwassenen optreden. Het komt bij 3-5 % van de bevolking voor en is niet alleen een cosmetisch probleem. De belangrijkste reden om scheelzien al op jonge leeftijd op te sporen en te behandelen is te voorkomen dat een lui oog ontstaat. Een lui oog ziet slecht en is alleen bij jonge kinderen met succes te behandelen.

De oorzaak van het scheelzien is niet altijd bekend. Enkele factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van scheelzien zijn erfelijke aanleg, de periode rond de geboorte of een bepaalde brilsterkte van de ogen.

De klachten
Jonge kinderen zien meestal niet dubbel doordat het beeld van het afwijkende oog uitgeschakeld wordt. Doordat steeds hetzelfde oog enige tijd achter elkaar wordt uitgeschakeld, ontwikkelt het oog zich niet goed en gaat het gezichtsvermogen achteruit. Men spreekt dan van een lui oog. Wanneer de ogen beurtelings scheel kijken is de kans op een lui oog klein. Een lui oog kan al op zeer jonge leeftijd ontstaan en gaat niet vanzelf over. Wel kan de gezichtsscherpte van het luie oog verbeteren als er tijdig met de behandeling wordt begonnen, dat wil zeggen: zo snel mogelijk na het ontstaan van de klachten.

Bij latent of verborgen scheelzien kunnen de ogen wel recht kijken, maar ze hebben een neiging tot scheelzien. Het kan dan bij ziekte of vermoeidheid lastig zijn om de ogen recht te houden. Dat kan op elke leeftijd voorkomen.

De behandelingen
Allereerst wordt er alles aan gedaan om de gezichtsscherpte zo goed mogelijk te maken. Bij een duidelijke afwijking van de oogsterkte adviseren we een bril. Bij een lui oog wordt het goede oog afgeplakt om het luie oog de kans te geven beter te leren zien. Soms wordt het scheelzien hiervan minder erg, soms erger. Meestal zijn er een of meer oogspieroperaties nodig om de oogstand te verbeteren. Het is ook mogelijk dat de ogen jarenlang recht blijven staan, maar later weer geleidelijk gaan afwijken. De orthoptist kan dan onderzoeken of een nieuwe operatie mogelijk is.

Bij latent of verborgen scheelzien is het met oefeningen vaak mogelijk het vermogen om de oogstand onder controle te houden te verbeteren. In een enkel geval is een prismabril de beste oplossing. Hiermee wordt het beeld in het oog verplaatst. Dan zal het minder moeite kosten om de ogen recht te houden. Nadeel is wel dat de afwijking na verloop van tijd kan toenemen. In sommige gevallen is een oogspieroperatie nodig. Hierbij worden de oogspieren verplaatst, zodat de ogen minder de neiging hebben om af te wijken. Daardoor zullen de ogen beter recht gehouden kunnen worden.

 

 

Een brilhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00690-NL.pdfEen bril
Orthoptisch/oogheelkundig onderzoekhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00687-NL.pdfOrthoptisch/oogheelkundig onderzoek
Scheelzienhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00665-NL.pdfScheelzien
Scheelzienoperatie bij kinderenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00679-NL.pdfScheelzienoperatie bij kinderen
Scheelzienoperatie bij volwassenenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00688-NL.pdfScheelzienoperatie bij volwassenen

 

 

Oogheelkundehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/oogheelkundeOogheelkundeBij oogproblemen gaat u naar de poli Oogheelkunde op de begane grond. Hier krijgt u, naast met oogartsen, ook te maken met medewerkers ​als technisch oogheelkundig assistenten (TOA), optometristen en orthoptisten.

 

 

dhr. R.A. Borsjehttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.R.A.Borsje.aspxdhr. R.A. Borsje
mw. M.A. Breedijkhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/Mw.M.A.Breedijk.aspxmw. M.A. Breedijk

 

 

Enkhuizenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/enkhuizenEnkhuizenDe polikliniek Enkhuizen vindt u in het Gezondheidscentrum Molenweg.
Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.