Vlekken en flitsen

​Wanneer u last heeft van het zien van vlekken en/of lichtflitsen voor de ogen, kunt u verschillende klachten hebben.

Klachten

  • Zien van zwevende draadjes, vlekjes, vliegjes en spinnetjes
  • Plotseling witte lichtflitsen in schermer of donker met troebelingen
  • Plotseling verminderd zicht
  • Tijdelijk gekleurde lichtflitsen

Zwevende draadjes, vlekjes, vliegjes en spinnetjes
Veel mensen zien troebelingen die in het oog zweven. Deze kunnen waargenomen worden als kleine zwevende vlekjes, draadjes, vliegjes, of spinnetjes die vooral tegen een lichte achtergrond opvallen. Ze kunnen allerlei vormen hebben. Deze troebelingen zijn onschuldig, hoewel ze wel heel hinderlijk kunnen zijn.

Witte lichtflitsen in schermer of donker met troebelingen
Wanneer er echter plotseling veel zwevende troebelingen of grotere troebelingen ontstaan, kan er sprake zijn van een glasvochtloslating. Vaak gaat dat gepaard met het zien van witte lichtflitsen. Meestal veroorzaakt het geen problemen, maar een enkele keer kunnen er complicaties optreden. Als het glasvocht te hard trekt aan het netvlies kan er ook een scheurtje of een gaatje in het netvlies ontstaan. Er kan dan vocht onder het netvlies komen, waardoor het netvlies los kan komen te liggen.

Plotseling verminderd zicht
Wanneer er door een scheurtje of gaatje vocht in het netvlies komt, kan het netvlies los komen te liggen. Het zicht is dan plotseling slechter, of er ontbreekt een deel van het gezichtsveld. Vaak zijn daaraan vooraf ook lichtflitsen en bewegende troebelingen gezien.

Tijdelijk gekleurde lichtflitsen
Het kan ook voorkomen dat mensen gekleurde lichtflitsen zien. Die worden gezien als gekleurde balletjes, zigzagbeelden of gekartelde beelden. Ook kan het beeld tijdelijk gestoord zijn. Deze sensaties treden vaak in beide ogen op en duren vaak 10-20 minuten. Soms ontstaat daarna hoofdpijn. We spreken dan van ‘oogmigraine’. Hoewel deze aanvallen zeer hinderlijk zijn voor uw functioneren, zijn ze niet schadelijk voor uw zicht en herstelt uw zicht zich weer volledig.

Behandelingen

  • Een gaatje of scheurtje in het netvlies wordt behandeld met een laser
  • Een netvliesloslating wordt behandeld met een operatie
  • Voor de ontstane troebelingen is helaas nog geen behandeling mogelijk

Resultaat
Het doel van de behandelingen is om uw zicht te behouden. Het resultaat van de behandeling is sterk afhankelijk van de ernst van de aandoening. Uw oogarts kan u daar meer informatie over geven.

 

 

Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

 

 

Oogheelkundehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/oogheelkundeOogheelkundeBij oogproblemen gaat u naar de poli Oogheelkunde op de begane grond. Hier krijgt u, naast met oogartsen, ook te maken met medewerkers ​als technisch oogheelkundig assistenten (TOA), optometristen en orthoptisten.

Mobile Menu
Zoeken.