Moderne operatiekamers

Twee operatiekamers (OK's) van het Westfriesgasthuis zijn recentelijk omgebouwd tot moderne multimedia-OK's. Deze voorzien in nog optimalere omstandigheden om met name kijkoperaties uit te voeren. Ook kunnen filmbeelden en foto's worden opgeslagen.

"Het Westfriesgasthuis voert relatief veel kijkoperaties uit ten opzichte van een gemiddeld ziekenhuis in Nederland", vertelt chirurg Eric Sonneveld. "Denk aan operaties op het gebied van chirurgie, urologie en gynaecologie. Dit heeft grote voordelen voor de patiënt, want kijkoperaties zijn een subtielere vorm van chirurgie dan open operaties. In plaats van een grote snee worden er een paar kleine sneetjes gemaakt om de camera en de instrumenten in het lichaam te brengen. Ook wordt er minder trauma aangericht in het weefsel van de buik. Dit betekent dat de patiënt minder pijn heeft en het herstel na de operatie sneller gaat. Bovendien kan het ook cosmetische voordelen hebben: een kleiner litteken springt minder in het oog."

 

Monitoren
In de nieuwe multimedia-OK's hangen meerdere monitoren, zodat alle aanwezigen in de operatiekamer mee kunnen kijken met wat er gebeurt. "Bij een open operatie zien vooral de chirurg en de assistent waar ze mee bezig zijn. Doordat nu bijvoorbeeld ook de anesthesist en de instrumenterende beter mee kunnen kijken, leidt dat tot een grotere betrokkenheid van het hele team." Voor het operatieteam heeft de nieuwe opstelling ook ergonomische voordelen. "Eerst zag je als opererende chirurg de beelden op een monitor die op een vaste plek stond. Doordat nu de monitoren aan het plafond hangen en in alle mogelijke posities kunnen worden gedraaid, hoef je zelf niet in een onnatuurlijke positie te staan of te kijken." Het nieuwe systeem bestaat verder uit een vaste 'toren' waarop alle benodigde apparatuur standaard aanwezig is. "Op die toren kunnen alle slangen en instrumenten worden aangesloten. Erg efficiënt."

Patiëntendossier
Ten slotte kunnen de filmbeelden en foto's die tijdens de operatie zijn gemaakt worden opgeslagen in het elektronisch patiëntendossier dat het ziekenhuis van elke patiënt heeft. Dit wordt overigens niet standaard gedaan. "Dat zou veel te veel opslagruimte kosten en het is ook lang niet altijd relevant. Wel worden vaak foto's van cruciale operatiemomenten opgeslagen en bij terugkoppeling en overdracht gebruikt. Daarnaast zijn de beelden op termijn rechtstreeks te zien op het ziekenhuisinformatiesysteem; zo kan iemand buiten de operatiekamer op hetzelfde moment meekijken. Dit is onder meer handig voor de chirurgen in opleiding die op die manier kunnen leren van operaties van anderen."

Sonneveld is enthousiast over de nieuwe technologische mogelijkheden, maar voegt daaraan toe: "Het gaat uiteindelijk natuurlijk niet om het mooie kunstje, maar om kijkoperaties voor de patiënt nog beter en veiliger te maken."

Mobile Menu
Zoeken.