Snel op de been - stap voor stap

Als u in het Westfriesgasthuis een nieuwe heup of knie krijgt, gebeurt dat in het ‘Snel op de been’ programma. Dit is een programma waarbij er een nauwe samenwerking is tussen de polikliniek, orthopedisch chirurgen, operatiekamer, verpleegafdeling en wijkverpleging.
Hieronder ziet u hoe dit programma stap voor stap werkt.

sodb1.jpg​1. Verwijzing naar het ziekenhuis 
Als u last heeft van uw heup of knie, wordt u door de huisarts verwezen naar de afdeling Orthopedie in het Westfriesgasthuis.
sodb2.jpg2. Afspraak met de orthopeed
Tijdens het spreekuur bekijkt de orthopeed uw heup of knie en bepaalt samen met u hoe uw heup- of knieprobleem kan worden opgelost. Als een prothese (een nieuwe heup of knie) de beste oplossing is, wordt een datum geprikt voor de operatie en voor de andere afspraken die daarvoor nodig zijn.
sodb3.jpg3. Afspraak met de opnameplanner
De opnameplanner neemt het hele proces met u door en geeft u de map ‘Snel op de been’ mee, waarin u al uw afspraken en belangrijke informatie over de operatie nog eens kunt doorlezen.
sodb4.jpg​4. Lichamelijk onderzoek 
Vóór de operatie bekijken we uw lichamelijke gezondheid en bekijkt de anesthesist welke verdoving voor u het meest geschikt is. Dit gebeurt bij Poli 22.
sodb5.jpg​5. Groepsvoorlichting 
Vóór de operatie nodigen wij u uit om een groepsvoorlichting bij te wonen. Wij raden u zeer aan hier naartoe te komen omdat het bijdraagt aan uw voorbereiding en u eventuele vragen nog kunt stellen.
sodb6.jpg
6. Bezoek van de wijkverpleegkundige
Een paar weken voor de operatie komt de wijkverpleegkundige bij u langs om te kijken welke aanpassingen in uw huis nodig zijn om na de operatie zo goed mogelijk te kunnen herstellen.
sodb7.jpg​​7. Operatiedag: melden bij de receptie 
Op de operatiedag zelf meldt u zich bij de balie in het ziekenhuis. U wordt dan doorverwezen naar de afdeling Orthopedie op de 5e etage.
sodb8.jpg8. Ontvangst op de afdeling 
Een van onze verpleegkundigen ontvangt u op de afdeling Orthopedie.
sodb9.jpg​9. Uw kamer
Op de afdeling krijgt u uw kamer te zien en wordt u voorbereid op de operatie. Na ongeveer een uur wordt u naar de operatiekamer (OK) gebracht.
sodb10.jpg​10. De operatie 
Op de OK wordt de prothese in uw heup of knie geplaatst. De medewerkers dragen daarbij beschermende kleding zoals u op de foto kunt zien. De operatie duurt ongeveer 2 uur. Als de operatie klaar is, belt de orthopeed die de operatie gedaan heeft uw contactpersoon om te vertellen hoe de operatie gegaan is. Zelf komt u rustig bij in de uitslaapkamer.
sodb12.jpg11. Terug naar de afdeling 
Na de operatie wordt u door een verpleegkundige opgehaald en teruggebracht naar de afdeling waar u wat te eten en drinken krijgt.
sodb13.jpg​12. De eerste stappen 
Vier tot 6 uur na de operatie maakt u al de eerste stappen met de fysiotherapeut. Zo heeft u direct het gevoel dat u alweer een beetje kunt bewegen. De dagen erna oefent u rustig verder met de fysiotherapeut.
sodb14.jpg13. Verder herstellen 
De rest van de tijd die u in het ziekenhuis bent herstelt u rustig op de afdeling. Tussendoor oefent u met de fysiotherapeut en mag u bezoek ontvangen.
sodb15.jpg14. Weer naar huis 
Als de arts, verpleegkundige en fysiotherapeut tevreden zijn over uw herstel mag u 1 tot 2 dagen na de operatie naar huis. Daar herstelt u verder met hulp van een fysiotherapeut die u zelf geregeld hebt.
sodb16.jpg15. Hulp van de wijkverpleging 
De eerste twee weken na de operatie komt de wijkverpleegkundige regelmatig bij u langs, bijvoorbeeld om de wond te controleren en u te helpen bij hoe u uw dagelijkse handelingen zo snel mogelijk weer zelf kunt uitvoeren.
sodb17.jpg
16. Controles 
Acht weken en één jaar na de operatie gaat u voor controle naar de polikliniek Orthopedie. Ook wordt u binnen een week na de operatie gebeld om te kijken hoe het met u gaat.


 

 

 

Artrosehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00738-NL.pdfArtrose
Infectiepreventiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00702-NL.pdfInfectiepreventie
Snel op de been - heuphttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/Snel op de been - heup def- versie augustusi 2018.pdfSnel op de been - heup
Snel op de been - kniehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/Snel op de been - knie def- versie augustus 2018.pdfSnel op de been - knie
Snel op de been-een nieuwe heup in dagopnamehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/Snel op de been-een nieuwe heup in dagopname versie augustus 2018.pdfSnel op de been-een nieuwe heup in dagopname
Snel op de been-een nieuwe knie in dagopnamehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/Snel op de been-een nieuwe knie in dagopname versie augustus 2018.pdfSnel op de been-een nieuwe knie in dagopname
Staphylococcus aureus neusdragerschaphttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-01136-NL.pdfStaphylococcus aureus neusdragerschap

 Meer informatie

In oktober 2014 was er een uitzending van het RTL-programma Wist je dat over Snel op de been. Gemist?
Bekijk het op YouTube! ​
Mobile Menu
Zoeken.