Slijtage van de gewrichten

Dit is een aandoening van de gewrichten. Het wordt ook wel (kraakbeen)slijtage genoemd. Gewrichten zorgen er voor dat je lichaam flexibel is. Ze zorgen er onder andere voor dat armen en benen kunnen buigen en strekken. Meestal wordt een gewricht gevormd door twee botten, maar het kunnen er ook meer zijn. Bij de enkel zijn drie botstukken betrokken. Op het uiteinde van het bot ligt een gladde bekleding. Dit wordt het gewrichtskraakbeen genoemd.
Artrose is de aandoening waarbij dit gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat (slijtage) en op den duur zelfs helemaal kan verdwijnen.

Uw klacht
Dit kan flinke pijn veroorzaken en er kunnen ook problemen ontstaan met het onderliggende bot. Als reactie op de verminderde kraakbeen bescherming, gaat het bot zijn dragende oppervlak vergroten om de druk op het gewricht te verminderen. Daardoor kunnen er uitsteeksels groeien aan de botten, en kan het bot dikker worden en uiteindelijk vervormd raken. Bewegingen worden daardoor pijnlijker en mensen krijgen dan de neiging om het gewricht steeds minder te gaan gebruiken. Hierdoor wordt het gewricht stijver en zullen de spieren eromheen verslappen.

Behandelingen
De behandeling loopt uiteen van leefstijladvies, pijnstillers tot een operatie:

  1. Leefstijladvies
    De belangrijkste behandeling van artrose - ook om het zoveel mogelijk te voorkomen - is een actief leven leiden met veel bewegen. Het spreekwoord rust roest gaat zeker op voor slijtage. Gedoseerd en gelijkmatig bewegen - niet overbelasten! - is belangrijk voor gezonde gewrichten. Te veel of te intensief sporten is niet goed en ook overgewicht is een belangrijke veroorzaker van vroegtijdige gewrichtsslijtage.  Heeft u eenmaal artrose, dan kan fysiotherapie helpen om de klachten tijdelijk te verhelpen. De pijn kan gedempt worden en de stijfheid losgemaakt. Ook kan oefenen helpen om de spieren in goede conditie te houden. De fysiotherapeut kan ook tips en advies geven over hoe u het beste kunt bewegen en welke bewegingsoefeningen goed zijn.
  2. Pijnstillers
    Ook kunnen we medicijnen voorschrijven. Dit zijn meestal medicijnen die pijnstillend en koortsremmend werken (bijvoorbeeld diclofenac, ibuprofen of naproxen). Daarnaast verminderen ze zwellingen. Let hierbij wel op mogelijke bijwerkingen, bijvoorbeeld op de maag. Als deze maatregelen niet afdoende werken, kunnen soms nog injecties met corticosteroïden of met hyaluronzuur (“smeermiddel”) gegeven worden. Die worden direct in het gewricht gegeven.
  3. Operatie
    Als dat niet (meer) afdoende de pijn verlicht, zijn er nog operatieve ingrepen mogelijk. Dit loopt uiteen van een standsverandering van het been tot het plaatsen van een kunstgewricht, bijvoorbeeld een kunstheup of kunstknie.

 Komende bijeenkomsten

 

 

 

 

Arthrose in de schouderhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00726-NL.pdfArthrose in de schouder
Artrosehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00738-NL.pdfArtrose
Hand en pols artrosehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-01100-NL.pdfHand en pols artrose
Voetartrose https://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-01145-NL.pdfVoetartrose

 

 

Orthopediehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/orthopedieOrthopedieBij Orthopedie krijgt u hulp bij alle klachten die te maken hebben met bewegen. Deze problemen worden vaak veroorzaakt door botten, gewrichten, spieren, pezen of banden.

 

 

dhr. J.G.A. Amayahttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.J.G.A.Amaya.aspxdhr. J.G.A. Amaya
mw. G.C. Huitemahttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.G.C.Huitema.aspxmw. G.C. Huitema
dhr. E.C. Kraaneveldhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.E.C.Kraaneveld.aspxdhr. E.C. Kraaneveld
dhr. W.C. Nevehttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.W.C.Neve.aspxdhr. W.C. Neve
dhr. dr. J. Steenshttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.dr.J.Steens.aspxdhr. dr. J. Steens
dhr. A.J. Wijgmanhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.A.J.Wijgman.aspxdhr. A.J. Wijgman

 

 

Enkhuizenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/enkhuizenEnkhuizenDe polikliniek Enkhuizen vindt u in het Gezondheidscentrum Molenweg.
Heerhugowaardhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/heerhugowaardHeerhugowaardBij de locatie Heerhugowaard kunt u terecht voor poliklinische zorg van het Westfriesgasthuis als u in Heerhugowaard of de directe omgeving woont​.
Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.