Heupklachten

​​​​​​​​Het heupgewricht is een zogenaamd kogelgewricht en bestaat uit een kop en een kom. Bij het lopen en bewegen glijdt de kop van het dijbeen soepel rond in de kom van het bekken. Dat kan omdat er op de kop en in de kom een laag kraakbeen zit. Een kapsel rondom de heup houdt het heupgewricht op zijn plaats. Om het gewricht heen bevinden zich allerlei spieren, pezen en slijmbeurzen die er samen voor zorgen dat het gewricht goed kan bewegen.

Klachten aan het heupgewricht kunnen op iedere leeftijd voorkomen. Dit kunnen aangeboren afwijkingen zijn, maar de klachten kunnen ook ontstaan door (overmatig) sporten, overbelasting, een val of ongeluk, of slijtage. Het kan ook zijn dat heupklachten veroorzaakt worden door een aandoening ergens anders in het lichaam, zoals de rug, het bekken of de knieën. Het is daarom van belang de bron van de pijn in de heup te ontdekken. Een orthopedisch chirurg kan u hierbij helpen.

 

Gebroken heup

Een gebroken heup ontstaat vaak na een val of een misstap. De heup breekt meestal in het bovenste deel van het dijbeen. Een gebroken heup komt in iedere leeftijdscategorie voor, maar vaker bij ouderen. Zij hebben vaak zwakkere botten en zijn minder goed ter been. Een gebroken heup is vooral bij oudere mensen een ernstig letsel waarbij veel complicaties kunnen ontstaan. Daarom is er in het Westfriesgasthuis een “Orthopedisch Geriatrische Trauma-Unit” (OGTU). Dit is een verpleegafdeling waarbij de orthopedisch chirurgen nauw samenwerken met de klinische geriaters. Bij alle patiënten boven de 70 jaar zullen de geriaters betrokken zijn in het behandeltraject voor een zo goed mogelijk herstel.

Lees meer over een behandeling van heupklachten in de folders aan de rechterkant.

 

 

De ziekte van Pertheshttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-01101-NL.pdf De ziekte van Perthes
Artrosehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00738-NL.pdfArtrose
Coxitis fugax (heupontsteking bij kinderen)https://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-01131-NL.pdfCoxitis fugax (heupontsteking bij kinderen)
Herstelplan gebroken heuphttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00729-NL.pdfHerstelplan gebroken heup
Patiënten informatie infiltratie heupen en schoudershttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00734-NL.pdfPatiënten informatie infiltratie heupen en schouders
heupdysplasie https://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-01144-NL.pdfheupdysplasie

 

 

dhr. J.G.A. Amayahttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.J.G.A.Amaya.aspxdhr. J.G.A. Amaya
mw. G.C. Huitemahttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.G.C.Huitema.aspxmw. G.C. Huitema
dhr. E.C. Kraaneveldhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.E.C.Kraaneveld.aspxdhr. E.C. Kraaneveld
dhr. W.C. Nevehttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.W.C.Neve.aspxdhr. W.C. Neve
dhr. dr. J. Steenshttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.dr.J.Steens.aspxdhr. dr. J. Steens
dhr. A.J. Wijgmanhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.A.J.Wijgman.aspxdhr. A.J. Wijgman

 

 

Orthopediehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/orthopedieOrthopedieBij Orthopedie krijgt u hulp bij alle klachten die te maken hebben met bewegen. Deze problemen worden vaak veroorzaakt door botten, gewrichten, spieren, pezen of banden.

 

 

Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.