Beschadigde kruisband

De voorste kruisband kan scheuren, dat gebeurt vaak tijdens sporten of een ongeluk. U kunt hierbij door de knie gaan. Uw klacht:

  • Op onverwachte momenten door de knie gaan.
  • Soms geen controle hebben over de knie.
  • Niet goed kunnen traplopen.

De behandeling
Uw afgescheurde of beschadigde kruisband wordt vervangen door een gedeelte van de knieschijfpees of door een van de hamstringspezen. Deze operatie wordt de voorste-kruisbandreconstructie genoemd.

De operatie
Er zijn meerdere manieren van verdoving: plaatselijk d.m.v. een ruggeprik of een beenverdoving of algehele narcose. Tijdens de operatie wordt de kruisband door een gedeelte van de knieschijfpees vervangen of door een van de hamstringpezen te gebruiken. De pees wordt op dezelfde plaats geplaatst waar de oude kruisband zich bevond. De oude kniebandresten worden van eerst verwijderd. Daarna wordt er in het scheenbeen en bovenbeen een kanaal in het bot geboord. De kniepees wordt in het scheenbeen en het bovenbeen vastgezet.

Na de operatie
Na de verdoving is het been gevoelloos. Het gevoel in het been komt binnen vier uur terug na een ruggenprik. Na een beenverdoving kan de verdoving 24-72 uur aanhouden. Na de algehele narcose is het gevoel snel terug. De knie is ingepakt met een drukverband. Het drukverband moet 24 uur blijven zitten. Uw operateur informeert u over het verwijderen van de hechtingen.

Ontslag en fysiotherapie
De fysiotherapie start een dag na de operatie. U oefent buig- en strekbewegingen. Ook leert u uw bovenbeenspier aan spannen op de juiste manier. Het lopen met krukken en traplopen oefent u samen met de fysiotherapeut. LET OP! Vergeet niet zelf krukken mee te nemen. Die heeft u nodig als u het ziekenhuis verlaat.

 

 

Voorste kruisband reconstructiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00705-NL.pdfVoorste kruisband reconstructie

 

 

Fysiotherapiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/fysiotherapieFysiotherapieFysiotherapie houdt zich bezig met het fysiek​ functioneren van de mens. De fysiotherapeut onderzoekt en behandelt u als u klachten heeft bij uw houding of wanneer u beweegt.
Orthopediehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/orthopedieOrthopedieBij Orthopedie krijgt u hulp bij alle klachten die te maken hebben met bewegen. Deze problemen worden vaak veroorzaakt door botten, gewrichten, spieren, pezen of banden.

 

 

Heerhugowaardhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/heerhugowaardHeerhugowaardBij de locatie Heerhugowaard kunt u terecht voor poliklinische zorg van het Westfriesgasthuis als u in Heerhugowaard of de directe omgeving woont​.
Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

 

 

dhr. W.C. Nevehttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.W.C.Neve.aspxdhr. W.C. Neve
dhr. dr. J. Steenshttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.dr.J.Steens.aspxdhr. dr. J. Steens
dhr. A.J. Wijgmanhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.A.J.Wijgman.aspxdhr. A.J. Wijgman

 Speciaal spreekuur

Mobile Menu
Zoeken.