Knieklachten

Het kniegewricht is een scharniergewricht. Het bestaat uit drie botdelen: het scheenbeen, het dijbeen en de knieschijf. De uiteinden daarvan zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Tussen het scheenbeen en het dijkbeen zit de meniscus als een soort stootkussen.

Midden in het kniegewricht ligt de voorste kruisband en aan de achterkant verbindt de achterste kruisband de botten met elkaar. De kruisbanden zorgen ervoor dat de botten van het dij- en scheenbeen niet teveel verschuiven.

Aan de voorzijde zit de knieschijf. Hier overheen loopt de pees van de dijbeenspier, die op het onderbeen aanhecht en ervoor zorgt dat het been strekt. Om het gewricht zit een gewrichtskapsel van bindweefsel. De verdikkingen hierin zijn de gewrichtsbanden die ook bijdragen aan de stabiliteit van het gewricht.

Klachten aan het kniegewricht kunnen op iedere leeftijd voorkomen. Dit kunnen aangeboren afwijkingen zijn, maar de klachten kunnen ook ontstaan door (overmatig) sporten, overbelasting, een val of ongeluk, of slijtage. Het kan ook zijn dat knieklachten veroorzaakt worden door een aandoening ergens anders in het lichaam, zoals de rug, het bekken of de heupen. Het is daarom van belang eerst de bron van de pijn in de knie te ontdekken. Een orthopedisch chirurg kan u hierbij helpen.

 
Lees meer over een behandeling van knieklachten in de folders aan de rechterkant.


 

 

 

Artrosehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00738-NL.pdfArtrose
De vrouwenkniehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00727-NL.pdfDe vrouwenknie
Kijkoperatie van de knie (arthroscopie knie)https://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00710-NL.pdfKijkoperatie van de knie (arthroscopie knie)
Knieschijfinstabiliteithttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-01098-NL.pdfKnieschijfinstabiliteit
Pijnlijke knieschijfhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-01099-NL.pdfPijnlijke knieschijf
Snel op de been - kniehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/Snel op de been - knie def- versie augustus 2018.pdfSnel op de been - knie
Snel op de been-een nieuwe knie in dagopnamehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/Snel op de been-een nieuwe knie in dagopname versie augustus 2018.pdfSnel op de been-een nieuwe knie in dagopname
Standscorrectie bij slijtage van de knie (mbv een plaat)https://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00706-NL.pdfStandscorrectie bij slijtage van de knie (mbv een plaat)
Standscorrectie van de kniehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00707-NL.pdfStandscorrectie van de knie
Tibia plateau fractuurhttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-01154-NL.pdfTibia plateau fractuur
Voorste kruisband reconstructiehttps://www.westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00705-NL.pdfVoorste kruisband reconstructie

 Speciaal spreekuur

 

 

dhr. J.G.A. Amayahttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.J.G.A.Amaya.aspxdhr. J.G.A. Amaya
mw. G.C. Huitemahttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.G.C.Huitema.aspxmw. G.C. Huitema
dhr. E.C. Kraaneveldhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.E.C.Kraaneveld.aspxdhr. E.C. Kraaneveld
dhr. W.C. Nevehttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.W.C.Neve.aspxdhr. W.C. Neve
dhr. dr. J. Steenshttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.dr.J.Steens.aspxdhr. dr. J. Steens
dhr. A.J. Wijgmanhttps://www.westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.A.J.Wijgman.aspxdhr. A.J. Wijgman

 

 

Orthopediehttps://www.westfriesgasthuis.nl/afdelingen/orthopedieOrthopedieBij Orthopedie krijgt u hulp bij alle klachten die te maken hebben met bewegen. Deze problemen worden vaak veroorzaakt door botten, gewrichten, spieren, pezen of banden.

 

 

Enkhuizenhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/enkhuizenEnkhuizenDe polikliniek Enkhuizen vindt u in het Gezondheidscentrum Molenweg.
Heerhugowaardhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/heerhugowaardHeerhugowaardBij de locatie Heerhugowaard kunt u terecht voor poliklinische zorg van het Westfriesgasthuis als u in Heerhugowaard of de directe omgeving woont​.
Hoornhttps://www.westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.